Ştiri locale

Unii pacienți vindecați se întorc la Spitalul din Sfântu Gheorghe cu sindromul post-Covid

Boala Covid-19 lasă sechele adânci în rândul unora dintre pacienți, care deși externați din spital, nu sunt total recuperați nici după câteva săptămâni. Chiar dacă nu mai depind de aparate, supraveghere medicală atentă, și nu mai sunt infecțioși, unii continuă să se confrunte cu probleme de sănătate, astfel că ajung din nou în grija medicilor.

Astfel de cazuri au existat în ultima perioadă și la Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, unde unii pacienți declarați sănătoși din punct de vedere clinic au revenit la Urgențe cu diferite probleme, cei mai mulți după ce au dezvoltat alte infecții respiratorii.

Publicitate

„Am avut câteva cazuri de sindrom post-Covid, pacienţi care au trecut prin această boală dar care au rămas cu sechele şi s-au prezentat din nou la Urgenţă. Au fost din nou internaţi pentru că prezentau insuficienţă respiratorie care necesita iar oxigenoterapie (…) Am avut vreo două-trei cazuri care s-au întors cu insuficienţă respiratorie după ce au trecut prin boală. Se pot întoarce peste o săptămână, peste două, și chiar am avut pacienţi care au trecut prin boală prin vară, iar acum au avut diferite alte infecţii adăugate şi au necesitat reinternarea în spital deoarece le-a scăzut saturaţia de oxigen din sânge”, a precizat directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Matyas, într-o conferință de presă.

Acesta a explicat că deși majoritatea pacienţilor se vindecă fără probleme majore de Covid-19, există situații în care este nevoie de un timp mai îndelungat pentru recuperarea completă.

„Datorită pneumoniei extinse care apare în această boală, datorită infecţiei virale, în timpul vindecării se formează anumite fibroze, se formează în parenchimul pulmonar nişte zone care practic nu mai funcţionează. Acestea se vindecă mult mai greu, în anumite cazuri nu se vindecă complet, dar cu timpul simptomatologia se ameliorează iar pacienţii vor putea duce o viaţă normală (…) Se poate rămâne cu sechele dar nu toţi pacienţii rămân. Sunt vindecaţi din punct de vedere clinic, nu mai necesită la momentul respectiv spitalizare, nu sunt infecţioşi, nu prezintă simptomatologie efectivă, dar acasă, cu o altă infecţie banală care altădată nu le-ar fi provocat probleme, li se agravează starea”, a mai spus medicul.

Spitalele de recuperare ar trebui să intre în „horă” în lupta cu pandemia

Managerul Spitalului, Andras-Nagy Robert, este de părere că Spitalele profilate pe medicina recuperatorie ar trebui să fie incluse în planul autorităților de luptă împotriva virusului SARS-CoV-2, tocmai pentru a îngriji persoanele care au trecut prin această boală, dar care se confruntă în continuare cu efecte adverse.

„Ar fi cazul ca pe viitor, sau chiar acum, să se gândească cineva și la includerea spitalelor de recuperare în această activitate de luptă împotriva Covid, pentru recuperarea pacienților care prezintă acest sindrom post-Covid. În această speță, spitalele de recuperare trebuie dotate cu concentratoare de oxigen, cu rețea de oxigen, pentru că în multe situații, când se prezintă la Urgență un astfel de caz, se prezintă cu 60-70-80% saturație de oxigen în sânge”, a spus Andras-Nagy Robert.

Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul Prefecturii Covasna, 3.907 de persoane din totalul celor 4.498 infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei și până în prezent au fost declarate vindecate.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio