Ştiri locale

Un weekend plin de muzică și film la Sfântu Gheorghe

„Piaţa Muzicii Clasice” și Caravana Filmelor TIFF sunt două evenimente culturale desfășurate în Piața Libertății din Sfântu Gheorghe în cadrul programului „Sfântu Gheorghe mizează pe cultură“.

Piața Libertăţii din Sfântu Gheorghe, care se află în plin proces de reamenajare, va fi deja „scena” unei prime serii de proiecte culturale organizate de echipa i2021 în cadrul programului „Sfântu Gheorghe mizează pe cultură”. Începând de vineri, 11 septembrie, până duminică, 13 septembrie, în acest spațiu vor avea loc concerte de muzică clasică și Caravana TIFF, cel mai mare festival de film din țară, care ajunge în premieră la Sfântu Gheorghe.

Publicitate

Seria de evenimente culturale din acest weekend este un prim prilej oferit cetățenilor de a se întâlni cu Piața Libertății chiar înainte ca lucrările de reamenajare să fie finalizate, astfel încât aceștia să se poată familiariza cu noul aspect al pieței, dar și cu noua destinație a acesteia.

Concertele simfonice din cadrul programului „Sfântu Gheorghe mizează pe cultură” vor fi reluate la un interval de trei, patru săptămâni și vor lua amploare paralel cu avansarea lucrărilor din Piața Libertății. Ele sunt incluse în seria de concerte „Piaţa Muzicii Clasice”, prin intermediul căreia evenimentele culturale devin și o punte de legătură între cetățenii orașului și proiectele inițiate și derulate de Primărie.

Seara de vineri debutează cu un concert al cvartetului de coarde al Orchestrei de Cameră Sepsi, cu începere de la ora 20:30. Melomanii prezenți la eveniment vor putea asculta piese extrase din operele unor compozitori celebri precum J. S. BACH, W. A. MOZART, L. van BEETHOVEN, G. TORELLI și WEINER LEÓ.

În cadrul Caravanei Filmelor TIFF, care se va desfășura în fiecare seară de vineri până duminică, sunt programate trei producții cinematografice recente, care s-au bucurat de un remarcabil succes la public, respectiv „De ce eu?“, care se va difuza vineri seara, „Ambasadorul la Berna“, care va putea fi urmărit în seara de sâmbătă, și „Povești trăsnite“, programat pentru duminică.

Regizat de Tudor Giurgiu, filmul „De ce eu?“ relatează povestea tragică inspirată din cazul real al procurorului Cristian Panait, care, la numai 29 de ani, s-a sinucis în contextul anchetării unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra lui. Filmul a avut premiera la Berlin și a adus peste 55000 de spectatori în cinematografe, de curând devenind și câștigătorul unei Mențiuni Speciale la Festivalul Internațional de Film Zerkalo din Rusia. Din distribuție fac parte Emilian Oprea, în rolul principal, și actori precum Mihai Constantin, Andreea Vasile sau Dan Condurache.

„Ambasadorul de la Berna“, în regia lui Attila Szász, aduce în prim plan doi imigranți maghiari care pătrund în ambasada maghiară de la Berna și îl iau ostatic pe ambasador. Pe măsură ce polițiștii se mobilizează și înconjoară clădirea ambasadei, afară, un grup de imigranți începe o serie de proteste stradale. În tot acest context tulbure, în spatele ușilor închise ale ambasadei tensiunea devine din ce în ce mai apăsătoare.

Filmul „Povești trăsnite“ este o coproducție argentiniano-spaniolă, în regia lui Damian Szifron. Nominalizată la Oscar pentru titlul de Cel mai bun film străin al anului 2015, pelicula prezintă o poveste de dragoste aflată sub semnul dezamăgirii și al răzbunării trecutului, pendulând între tragedie și violența din detaliile vieții de zi cu zi.

Cele trei seri de filme în aer liber vor începe la ora 21.30. Intrarea este liberă. În caz de vreme nefavorabilă evenimentul va avea loc la Casa de Cultură „Kónya Ádám”.

Publicitate
banner we radio