Ştiri locale

Un urs a ucis trei oi și doi miei la Micfalău și a luat și „la pachet”. Primarul comunei: „Rugăm populația să sune la 112 pentru că doar așa putem interveni”

Urșii terorizează din nou locuitorii comunei Micfalău. În noaptea de marți spre miercuri, un urs a rupt gardul din lemn al unei gospodării și deși proprietatea era păzită de mai mulți câini, a atacat trei oi și doi miei, iar ce nu a putut mânca, a luat „la pachet”.

Primarul Demeter Ferenc spune că atacul s-a petrecut într-o zonă rezidențială de la periferia comunei, iar paguba a fost estimată la 2.500 de lei. Noaptea trecută ursul a revenit, însă a fost alungat înainte să atace din nou.

Edilul a precizat că în cursul zilei de vineri autoritățile locale vor depune dosarul de despăgubire, astfel încât familia să își poată recupera paguba.

„În noaptea de marți spre miercuri a intrat ursul într-o gospodărie, a omorât trei oi și doi miei mai micuți, paguba e în jur de 2.500 de lei. Interesant este că gospodăria era era păzită de câini, erau legați dar erau acolo câinii, iar ursul totuși a intrat. Înainte să intre în grajdul de lângă casă, a încercat să intre și la stână, dar acolo oamenii și câinii au reușit să îl alunge. Aici a intrat și cu toți câinii din jur, totuși a ucis oile și mieii, iar pe unul dintre ei l-a luat cu el. Așa cum cere legea, am început procedura, am chemat echipa de intervenție, responsabilul de vânătoare, medicul veterinar, iar aseară am început demersurile. Conform legii, prima oară trebuie să gonim ursul, iar dacă revine putem să luăm alte măsuri. A și reapărut aseară, pe la ora 22:00, sperăm că în seara asta putem să îl prindem. Probabil acest urs a fost și anul trecut, cel care a ucis un porc de 80 kg și a mâncat cât a putut din el. E prima oară anul ăsta când avem atacuri”, ne-a spus primarul Demeter Ferenc .

Mai mult, zilele trecute o ursoaică cu doi pui a fost observată în jurul prânzului, în zona izvoarelor de apă minerală, o zonă frecventată zilnic de sute de persoane. Edilul îi roagă pe locuitori să sune de urgență la 112 dacă observă urși în localitate, și subliniază că doar în acest fel autoritățile locale pot interveni.

„Ieri mi s-a semnalat că o ursoaică cu doi pui se plimbă ziua, pe la prânz, la apa minerală, unde merg zilnic peste 300-400. Mai ales că are pui, e extraordinar de mare pericolul pentru oameni. Am trimis colegii în zonă și rugăm populația să sune urgent la 112, pentru că altfel nu putem interveni. Putem face prevenție doar dacă e semnalat la 112, vânătorii pot să intervină. Sigur că nu vrem să ucidem o ursoaică cu pui, eu așa ceva nu permit, dar trebuie să păzim oamenii și bunurile lor”, ne-a mai spus primarul.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a organizat, miercuri, dezbaterea publică a proiectului de Ordin privind aprobarea nivelului de prevenţie şi de intervenţie pentru prevenirea pagubelor şi a accidentelor produse de specia urs. Proiectul legislativ prin care se propune acordarea unor derogări pentru vânătoarea a 426 de urși este criticat de către reprezentanții asociațiilor de mediu.

Organizaţia Agent Green a atras atenţia, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului, că documentul „conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral, de la prima până la ultima pagină” şi a solicitat retragerea acestuia. În răspuns, ministrul Tanczos Barna a declarat că ordinul a fost stabilit după „o formulă matematică”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio