Ştiri locale

Un transport cu ajutoare va pleca vineri din judeţul Covasna spre regiunea Odesa

Un transport cu ajutoare va pleca vineri din judeţul Covasna spre regiunea Odesa, unde oamenii încep să se confrunte cu lipsa de alimente.

Iniţiativa aparţine preotului Vasile Antonie Tămaş, din localitatea Vâlcele, care, de la izbucnirea războiului în Ucraina, a organizat colecte de bani, de alimente şi alte bunuri, precum şi mai multe transporturi umanitare pentru oamenii afectaţi de război în ţara vecină.

Publicitate

Preotul a declarat că bunurile vor ajunge în localitatea Anadol, raionul Reni, regiunea Odesa, de unde s-a solicitat ajutor.

Primarul localităţii Anadol, Valentin Sale, menţionează, într-o convorbire online cu preotul Tămaş, că localnicii au rămas fără provizii iar magazinele sunt goale.

„Trăim o realitate dură, nu a crezut nimeni că vom trece prin asemenea clipe şi, sincer să vă zic, cred că abia acum câteva zile am început să înţelegem realitatea dură pe care o trăim astăzi. În momentul de faţă aş zice că nu suntem afectaţi direct de război, dar suntem la un pas de o criză alimentară. Spre exemplu, chiar astăzi am fost sunaţi de anumite persoane care, într-adevăr, deja se confruntă cu această criză, persoane care au mulţi copii şi care mi-au zis pur şi simplu astăzi că ” domnule Valentin nu mai am cu ce hrăni copiii”. Astăzi am ieşit din încurcătură, dar sunt convins că, spre exemplu, peste o săptămână, vor fi mult mai multe adresări cu aceeaşi problemă (…) Suntem chiar lângă graniţa cu Republica Moldova şi doar la câţiva kilometri de Galaţi, în regiunea Odesa (…) Situaţia se agravează din punctul de vedere al faptului că nu prea avem aprovizionare în magazine, adică nu avem deloc, avem brutăriile noastre din raion care fac pâine deocamdată şi atât. Aprovizionarea noastră era bazată mai mult pe Odesa, adică toată marfa pentru magazine vedea de la Odesa. În momentul de faţă, probabil, toată aprovizionarea merge spre centrele mari, spre oraşele mai mari (…) Magazinele sunt pustii, benzinăriile sunt închise, nu avem motorină, nu avem petrol. Mai găsim aşa, fiecare pune mână de la mână, cât are pe acasă şi ne-am organizat în anumite celule care patrulează seara, să asigurăm ordinea publică, pentru că toate instituţiile de forţă, adică Poliţia şi celelalte, sunt antrenate în paza unor obiective legate de apă, curent şi aşa mai departe (…) Avem nevoie de susţinere şi de ajutor”, a declarat primarul Sale Valentin.

Acesta a precizat că orice ajutor este binevenit, fiind necesare în special alimente de bază, făină, zahăr, orez, conserve, paste făinoase, ulei, cartofi, dar şi produse de igienă şi scutece pentru copii.

Preotul Vasile Antonie Tămaş a declarat că transportul cu două tone de alimente va pleca vineri, la ora 12, din localitatea Vâlcele spre Anadol iar cei care doresc să facă donaţii pot trimite mesaje pe messenger sau pe WhatsApp la numărul 0768 901 642.

Cele trei transporturi umanitare anterioare au avut ca destinaţie oraşul Ismail din regiunea Odesa, precum şi vămile din judeţele Suceava, Sighetu Marmaţiei şi Tulcea.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio