Sport

Un român a castigat cea mai dificila competitie a lumii: Ultramaratonul de la Polul Nord

Românul Tiberiu Ușeriu, originar din județul Bistrița-Năsăud, a câștigat, sâmbătă, maratonul 6633 Ultra Arctic, după ce a parcurs, într-o săptămână, 566 kilometri pe un teren înghețat, înfruntând temperaturi care au coborât până la minus 62 grade Celsius.

Ultramaratonul se desfășoară, începând cu anul 2007, în Canada, în zona Cercului Polar, fiind considerat cel mai greu maraton din lume.

Publicitate

Organizatorii evenimentului, la care au participat 12 concurenți din întreaga lume, printre care s-au numărat și trei români, au anunțat că Tiberiu a trecut linia de sosire la Tuktoyaktuk la ora locală 4.44 pm, după ce a alergat ultimii 30 kilometri, în ciuda unor probleme la o gleznă.

\”Și avem un câștigător al ediției 2016 a competiției 6633 Arctic Ultra… Tiberiu Ușeriu din România a trecut linia de sosire la Tuktoyaktuk la ora 4.44 pm. Tibi a condus cursa de la început până la sfârșit și este, fără îndoială, un campion\”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a maratonului.

Pe locul al doilea, la 56 de minute în spatele lui Tibi, a ajuns singaporezul Toh Poh Joo (PJ), care a mai participat la acest ultramaraton în 2010.

În concurs s-au mai înscris alți doi români — Vlad Tănase și Andrei Roșu, care au reușit și ei să termine competiția. Tiberiu, Vlad și Andrei se află la prima participare în această competiție.

Din totalul de 12 concurenți înscriși anul acesta, doi au fost nevoiți să abandoneze pe parcurs.

Ultramaratonul de la Cercul Polar a debutat în 11 martie, iar fiecare participant a avut nevoie de pregătiri în condiții extreme, pentru a putea face față condițiilor meteo neprielnice.

Primul care a primit vestea cea mare a fost fratele lui, din Romania, care a postat imediat mesajul pe Facebook: \”Primul mesaj exact la ora 1:00, de la Tibi Useriu a fost ca a reusit! A castigat! Al doilea a fost: geaca maine la impadurire, Love! Bravo, Tibi!! Ne bucuram tare!\”

Alin Uhlmann, fratele lui Tibi: \”A ajuns la ora 1:00 fix si primul mesaj a fost: de trei minute, am ajuns si sa aveti grija la impadurire. Love.\”

\"Tibi

Cand a transmis asta, Tibi s-a referit la proiectul asociatiei Ta?suleasa Social. Coincidenta sau nu, exact astazi, la Bistrita,
peste 1500 de voluntari impaduresc 10 hectare de padure. De altfel, este cauza nobila, pe care o sustine de multi ani si, pentru care a alergat la Polul Nord. Dar nu castiga bani, ci simbolic: o geaca.

Alin Uhlmann, fratele lui Tibi: \”200 de participanti au fost in total in istoria acesti maraton. Si din 200, doar 19 oameni l-au terminat pana acum. El este al 20-lea care l-a terminat si l-a si castigat. Pentru noi are valoarea unei medalii olimpice.\”

\"Tibi

Tibi Useriu: \”De fiecare data cand am facut o mica nebunie mi-a placut sa ma autodepasesc, mi-a placut aventura foarte mult.\”

Tibi Useriu s-a inscris in competitia de la Polul Nord, alaturi de alti doi romani – Andrei Rosu si Vlad Tanase. Si ei mai sunt inca in cursa. Mai au timp, pana la ora 14:00, sa ajunga la linia de final.

Sa faca fata ultramaratonului de la Polul Nord, Tibi s-a antrenat mult. A alergat zeci de kilometri in fiecare zi la bustul gol, a stat in copca si a dormit afara.

\"Tibi

Sursa foto: 6633 Arctic Ultra

Alin Uhlmann, fratele lui Tibi: \”Tibi – asa cum il cunosc eu – a vrut sa vada unde-i sunt limitele si cred ca a ajuns acum de cateva ori la limitele lui. Practic, inspira prin faptul ca limitele nu sunt acolo unde credem noi ca ne sunt.\”

Publicitate
Publicitate
banner we radio