Ştiri locale

Un nou apel la donarea de sânge! E nevoie urgentă de donatori din toate grupele sanguine

Un nou apel la donarea de sânge a fost lansat de Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, care îi roagă pe donatori să se prezinte la sediul din Sfântu Gheorghe, indiferent de grupa pe care o au, pentru a ajuta la refacerea stocurilor de sânge.

Persoanele care au vârste cuprinse între 18 și 60 de ani şi nu au boli cronice, se pot prezenta la Centrul de Transfuzii din strada Banki Donath nr. 15, în zilele lucrătoare, între orele 8°°-12°°.

Publicitate

„Dragi covăsneni! Avem nevoie urgent de donatori! Apelăm la toate persoanele cu vârsta între 18 și 60 de ani să vină la donare, indiferent de grupa sanguină. Puteți face acest gest nobil în fiecare zi lucrătoare, între orele 8°°-12°°, la sediul nostru din str. Bánki Dónath, nr. 15”, au transmis reprezentanții Centrului.

Apelul a fost distribuit și de reprezentanții Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, împreună cu un set de reguli pe care donatorii trebuie să le urmeze pentru a putea dona sânge.

Este al doilea apel al Centrului județean de Transfuzii Sanguine, făcut în această lună.

Amintim că săptămâna trecută, în colaborare cu Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, a fost organizată o acțiune de donare de sânge în stațiunea Covasna, pentru a marca Ziua Mondială a Apei. Din totalul celor 44 de voluntari prezenți, dornici să salveze vieți, 36 s-au dovedit eligibili, fiind donați circa 17 litri de sânge.

Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să aibă peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.

De asemenea, donatorilorle este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte de donare, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.

Fiecare donator primește tichete de masă în valoare de 66,99 lei și un set de analize de sânge.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio