Info Trafic, Ştiri

Un mit demontat. Au dreptul şoferii să le ceară poliţiştilor documente despre radar?

În ultima perioadă s-a iscat o adevărată dezbatere privind actele pe care şoferii au dreptul, iar poliţiştii obligaţia, să le ceară, respectiv să le prezinte. Astfel, s-a ajuns la situaţii în care un contravenient îi supune la adevărate interogatorii pe agenţii care l-au oprit, solicitând să vadă tot felul de documente, în încercarea de a scăpa de sancţiune.

Poliţistul nu este obligat să informeze contravenientul cu privire la cadrul legal în baza căruia acţionează într-un anumit post sau itinerar de patrulare. Agentul constatator nu este obligat să prezinte contravenientului un act privind identitatea, întrucât o persoană fizică nu are competenţa de a legitima un poliţist\”, precizează Direcţia Rutieră.

Publicitate

Șoferii trebuie să stea în maşină şi să pună la dispoziţie toate actele cerute. Au, însă, dreptul de a nu semna procesul verbal.

Pe scurt, poliţistul nu trebuie să-i arate şoferului niciun document. Certificatele metrologice ale radarului şi ale etilotestului sau imaginile înregistrate de aparatul care măsoară viteza se pot cere doar atunci când se ajunge în instanţă, informează Digi24.

Publicitate
banner we radio