Ştiri locale

„Un’ Doi Trei” – o nouă campanie despre colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, lansată de Ministerul Mediului

Ministerul Mediului și Asociația OIREP Ambalaje au lansat la începutul acestei săptămâni platforma de informare şi educare „Un’ Doi Trei”, prin care intenționează să educe populația despre importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje.

Campania națională se derulează în perioada mai-iulie 2022, și urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat ambalajele generate în fiecare zi.

Publicitate

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a transmis că nu este întâmplător faptul că lansarea platformei se suprapune cu perioada de desfășurare a campaniei „Curățăm România”, întrucât autoritățile implicate fac eforturi să arate că este posibil ca deșeurile abandonate la întâmplare să nu mai fie imagini reprezentative pentru România.

„Ne propunem să transformăm România într-o țară curată. Nu întâmplător, lansarea acestei campanii se suprapune cu perioada de desfășurare a campaniei Curățăm România!, pe care am inițiat-o la nivel național acum o lună, și care are rezultate notabile: peste 500.000 kg deșeuri colectate, peste 30.000 de voluntari implicați în peste 1.500 acțiuni de ecologizare, alături de mii de elevi. Autoritățile implicate în Curățăm România fac eforturi să arate că se poate și altfel, astfel încât deșeurile abandonate peste tot, la întâmplare, să nu mai fie imagini reprezentative pentru țara în care în care locuim. Dincolo de aceste aspecte, avem provocarea colectării selective și necesitatea unor astfel de campanii prin care să fim informați corect despre întreg lanțul de valorificare a deșeului, care trebuie privit ca o resursă și nu doar ca un gunoi. Orice campanie care vine de jos în sus, ca inițiativă a actorilor implicați, este binevenită și va fi susținută de Ministerul Mediului, întrucât sprijină și intensifică eforturile noastre de protejare a mediului înconjurător”, a declarat ministrul Tánczos Barna, în cadrul conferinței de lansare a campaniei naționale.

Potrivit Ministerului Mediului, campania „Un’ Doi Trei” se bazează pe o idee simplă: „desfaci, folosești, arunci unde și cum trebuie”, și subliniază că „este simplu, de bun-simț, normal, civilizat” ca populația să colecteze deșeurile în mod separat.

„Continuăm acțiunile de curățare și educare pentru a conștientiza că deșeul trebuie privit ca o resursă valoroasă pentru economia circulară. Pentru asta, primul pas este comportamentul responsabil al fiecărui cetățean și sortarea deșeurilor în funcție de material, de proveniență, în fiecare casă”, a transmis ministrul Tánczos Barna.

Acesta a subliniat că o bună gestionare a deșeurilor de ambalaje pornește încă din gospodărie, iar comportamentul corect al populației, de a sorta, va aduce neîntârziat rezultate concrete, contribuind la o comunitate mai curată și mai sănătoasă, dar și la trecerea spre o economie circulară.

Platforma „Un’ Doi Trei” (click AICIoferă informații despre impactul ambalajelor asupra mediului și ce se întâmplă atunci când acestea nu sunt colectate corespunzător, legătura între colectarea separată și calitatea aerului și a solului, dar și legătura între colectarea selectivă și economia țării.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio