
Un covăsnean care a vrut să cumpere un tractor din Marea Britanie, înşelat pe internet
Un bărbat din judeţul Covasna, care a vrut să cumpere pe internet un tractor din Marea Britanie, a sesizat Poliţia cu privire la faptul că a fost victima unei înşelăciuni, în acest caz fiind deschis un dosar penal, informează conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna.
„Luni, poliţiştii covăsneni au fost sesizaţi de către un bărbat în vârstă de 57 de ani din Breţcu, despre faptul că ar fi fost victima unei înşelăciuni. Din primele verificări, poliţiştii au stabilit că în cursul lunii decembrie a anului trecut, în urma vizualizării unui anunţ de vânzare în mediul online, bărbatul a contactat prin e-mail o societate comercială din Marea Britanie, în scopul achiziţionării unui tractor. Ulterior, acesta a primit un contract de vânzare-cumpărare precum şi o factură proformă, în contract fiind stipulat că, pentru livrarea produsului, cumpărătorul trebuia să achite contravaloarea acestuia, livrarea urmând a fi făcută în termen de 10 zile de la efectuarea plăţii. Astfel, bărbatul a virat în contul indicat în contract suma reprezentând preţul tractorului şi costurile de livrare, însă comanda nu a fost onorată nici până în prezent”, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului, Poliţia a întocmit un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, prejudiciul fiind estimat la 6.600 de euro.
Poliţiştii recomandă cetăţenilor să fie extrem de precauţi atunci când efectuează cumpărături în mediul on-line, respectiv să cumpere din surse sigure sau de pe site-uri care au un rating bun, să se asigure că site-ul este securizat şi să deţină un sistem de operare actualizat, precum şi un antivirus pe calculatorul de pe care efectuează tranzacţia bancară, iar firewall-ul să fie activat, deoarece există programe informatice care pot înregistra caracterele testate, iar astfel datele cardului bancar, precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
De asemenea, recomandă folosirea serviciului cu plata ramburs, precum şi păstrarea documentelor referitoare la plăţile efectuate.