Ştiri locale

Un covăsnean are nevoie urgentă de sânge grupa A-II negativ

Viața unui covăsnean în vârstă de 50 de ani depinde de sângele pe care îl poate primi de la donatori. Pacientul a fost diagnosticat cu neoplasm, iar în prezent se află internat la un spital din Capitală unde așteaptă tratamentul care îi poate salva viața.

Pentru a avea o șansă, însă, este nevoie de o cantitate mare de sânge, astfel că Centrul de Transfuzii Sanguine al județului Covasna a făcut un apel către donatorii din județ, care au grupa sanguină A-II și Rh negativ, să doneze cât mai urgent sânge.

Publicitate

„Facem un apel la donatorii care au grupa A negativ să vină să doneze sânge. Este vorba despre un caz special, un pacient de la noi din județ diagnosticat cu neoplasm. Este internat la București și are nevoie de o grămadă de sânge. Sperăm să supraviețuiască și să se vindece, dar pentru asta trebuie să îi dăm ce are nevoie”, ne-a spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, dr. Andrei Rosin.

Oricine poate dona sânge, indiferent de grupa sanguină, nevoia fiind constantă. Cu toate acestea, pentru salvarea covăsneanului este nevoie în special de donatori din grupa A negativ.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care au o greutate minimă de 55 kg şi o stare bună de sănătate, respectiv care nu au boli cronice și care nu au luat medicamente în ultimele două săptămâni, se pot prezenta în zilele lucrătoare, între orele 08:00 – 12:00, la Centrul din Sfântu Gheorghe, strada Banki Donath nr. 15.

Cu 48 de ore înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare. De asemenea, în seara şi dimineaţa dinaintea donării, aceştia trebuie să mănânce bine (fără grăsimi) şi se hidrateze (apă, ceai, cafea, lapte).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio