Ştiri locale

Un covăsnean a ajuns la Urgenţe cu arsură solară! Recomandări pentru perioadele cu caniculă

În ultimele zile, în județul Covasna temperaturile au atins chiar și 34 de grade la umbră. În weekendul de Rusaliile ortodoxe, la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe au fost 430 de prezentări, dintre care 83 de internări.  

Potrivit reprezentanților unității medicale, printre cazurile care au ajuns la UPU s-au numărat și 135 de urgențe pediatrice, 17 urgențe cardiologice, 17 persoane cu mușcături de căpușă, dar și o persoană cu arsură solară.

Pentru a atenua efectele caniculei și pentru a ajuta populația să facă față disconfortului termic, în unele localități din județ, printre care și municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, autoritățile locale au amplasat porți cu vapori de apă, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a emis o serie de recomandări care pot reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile ridicate.

Pe lângă creșterea consumului de lichide, în perioadele cu temperaturi extreme medicii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 18:00, evitarea băuturilor alcoolice și a celor cu un conținut ridicat de cofeină, dar și reducerea activităților în exterior care necesită un consum mare de energie.

„Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00 – 18:00 și utilizați creme de protecție pentru zonele expuse razelor solare. Dacă aveţi aer condiționat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală. Nu folosiți ventilatoare dacă temperatura aerului depășește 32 grad Celsius. Dacă nu aveţi aer condiționat în locuinţă și/sau la locul de muncă, petreceţi zilnic 2 – 3 ore în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Pe parcursul zilei faceţi duşuri cu apă călduţă, fără a vă şterge de apă. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de adaptare a organismului la căldură. Evitaţi consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină și/sau zahăr (cafea, ceai, cola) deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, pepene roşu, prune, castraveţi, roşii, etc.) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. Consumul unei doze de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă”, transmit reprezentanții DSP Covasna, care precizează că de evitat sunt și alimentele fierbinți și cele greu digerabile.

Persoanele care au în familie vârstnici, copii sau persoane cu dizabilități, trebuie să le acorde acestora atenție suplimentară, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. De asemenea, e recomandat să se păstreze permanent contactul cu vecinii, rudele și cunoștințele care au probleme de sănătate.

„Pentru sugari și copiii mici, este necesară realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer. Sistemul de alimentație avut pana în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar sugarii vor fi alăptați ori de câte ori aceștia solicită. Copilul trebuie să fie îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode și nu trebuie scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu o căciuliță pe cap. Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete și foarte bine spălate. La fel se vor hidrata și mamele care alăptează. În același timp, se va evita consumul de cafea sau alcool și vor avea grija să mențină o igienă riguroasă a sânului (…) Nu scoateți afară copiii sub 3 ani decât dimineața, cel târziu până la ora 9:00, și seara, după ora 20:00”, mai transmit reprezentanții DSP Covasna.

Aceeași sursă subliniază că la cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, este necesară prezentarea la medicul de familie.

Recomandări pentru vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice

În cazul vârstnicilor și persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, medicii recomandă crearea unui mediu care să nu le suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Potrivit DSP Covasna, hidratarea corespunzătoare, o dietă bogată în vitamine și respectarea indicațiilor medicilor specialiști sunt esențiale în perioadele caniculare.

„Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile, este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei, se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale vegetale precum și pălăriuță de protecție pe cap. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente”, mai transmit reprezentanții DSP Covasna.

Persoanele care lucrează în exterior trebuie să evite efortul fizic la orele de vârf

Medicii recomandă câte 3 – 4 dușuri călduțe pe zi, iar în cazul persoanelor care, prin natura activităților lor, depun efort fizic deosebit, se recomandă stoparea sau evitarea excesului de efort la orele de vârf, când temperaturile sunt extrem de ridicate.  

Angajatorii trebuie să asigure ventilația corespunzătoare la locul de muncă și să adapteze programul de lucru al salariaților, alternând perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

„Utilizați un echipament corespunzător din materiale naturale și protejați-vă capul de efectele căldurii excesive (…) Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, asigurați apă potabilă în cantitate de 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurați echipamentului individual de protecție și accesul persoanelor la dușuri”, mai transmit reprezentanții DSP Covasna.

Scăldatul în locurile neamenajate, contraindicat

Pentru a evita riscul de înec dar și de contractare a unor afecțiuni precum meningita sau bolile de piele, DSP Covasna recomandă ca populația să evite scăldatul în locuri neamenajate (râuri, lacuri, iazuri etc). Totodată, în cazul copiilor aflați în tabere, scăldatul, acolo unde e cazul, trebuie să se facă doar sub supravegherea însoțitorilor.

„Trebuie să se asigure condițiile corespunzătoare de cazare, alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete și se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor.  Copiii vor fi supravegheați, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă, având capul protejat de pălăriuțe”, mai transmite DSP Covasna.

Nu în ultimul rând, pentru limitarea creșterii temperaturii în locuințe, se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare și acoperirea acestora cu jaluzele sau draperii, pentru ca razele soarelui să nu pătrundă în interior.

„Țineți ferestrele închise pe toată perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a provoca curenţi de aer care să favorizeze ventilarea încăperilor. Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale și închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie”, mai transmit reprezentanții DSP Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio