Ştiri

Un copil de 2 ani, nevaccinat, a murit de rujeolă. E al 25-lea deces în România în ultimul an

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi că a fost înregistrat un al 25-lea caz de deces din cauza rujeolei, acesta fiind un copil de doi ani, nevaccinat, din Alești, județul Bihor.

„După cum știți, avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în județul Bihor, (…) din localitatea Alești. Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, după care a fost externat pe propria răspundere; un copil care trăia acasă fără mamă – mama lui era plecată în străinătate – și care a intrat în contact cu pacienți care au fost bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat”, a precizat Bodog, după ce a participat la dezbaterea publică pe tema legii vaccinării, desfășurată la Institutul Național de Sănătate Publică.

Publicitate

Ministrul a precizat că acest caz a fost deja confirmat. „E confirmat serologic, prin analize la Institutul Cantacuzino, și urmează să fie confirmat și necropsic”, a mai spus Bodog.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din 30 septembrie 2016 şi până în 5 mai au fost confirmate în România 5.290 de cazuri de rujeolă.

De la debutul epidemiei au fost înregistrate 25 de decese, din care opt în judeţul Timiş, câte cinci în judeţele Arad şi Dolj, trei în judeţul Caraş-Severin şi câte unul în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi şi Satu Mare si Bihor. Cazurile de rujeolă au fost raportate în 38 de judeţe.

Conform sursei citate, din totalul celor 5.290 de bolnavi, 5.105 erau total nevaccinaţi. Dintre cei care nu s-au imunizat, 979 sunt copii cu vârsta sub un an, 1.962 au între 1 şi 4 ani, 905 între 5 şi 9 ani, 373 între 10 şi 14 ani, iar 2.240 între 15 şi 19 ani. Un număr de 84 de bolnavi au peste 40 deani.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio