Ştiri

Un camion a intrat peste oameni într-un târg de Crăciun din Berlin: 12 morţi şi 48 de răniţi

Vehiculul de peste 20 de tone avea număr de înmatriculare în Polonia. Un bărbat de naționalitate poloneză a fost găsit mort în camion. Nu este exclusă ipoteza deturnării. Cel care conducea camionul a reușit să fugă. Ulterior a fost reținut un suspect.

Un camion a intrat în plin, luni seara, în Piaţa de Crăciun din Berlin. 12 oameni au murit și 48 au fost răniţi în ceea ce ministrul de interne a declarat că „pare” un atac. Un purtător de cuvânt al Poliţiei a declarat pentru DPA că investighează cazul pornind de la premisa că este un atentat. În camion se aflau două persoane. Una dintre ele, de naționalisate poloneză, a decedat la scurt timp după incident.

Publicitate

Cel mai recent bilanț anunțat de poliție indică 12 morți și 48 de răniți. Unii dintre răniți se află în stare gravă.

\"camion-berlin-2\"

Organizaţia teroristă Statul Islamic ar fi revendicat pe Twitter atacul, relatează The Washington Times, citând o organizație irakiană care monitorizează, cu ajutorul unei tehnologii de decriptare, conturi ale jihadiştilor.

De altfel, incidentul amintește de atentatul de la Nisa, din vara acestui an, când un camion condus de un tunisian a intrat în mulțimea care se strânsese pe promenadă pentru a urmări focurile de artificii de ziua națională a Franței. 86 de oameni au murit atunci, iar atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Casa Albă a condamnat, luni, „ceea ce pare să fi fost un atac terorist”.

În schimb, președintele ales al SUA, Donald Trump, a condamnat ceea ce pentru el este un atac evident, pe care l-a legat de terorismul islamist.

Totuși, poliția germană a evitat până acum să anunțe oficial cine este responsabil pentru această tragedie și nici nu s-a pronunțat ca fiind sută la sută sigură că este un atac de natură teroristă.

Ministrul de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că sunt încă neclare circumstanțele în care a avut loc incidentul. „Nu vreau să folosesc încă cuvântul atac, deși o mulțime de aspecte indică aceasta”, a spus de Maiziere.

\"camion-berlin-4\"

De altfel, cancelarul Angela Merkel, informată despre situație, încă nu dăduse publicității o reacție oficială la ora când Donald Trump făcuse deja declarația despre ceea ce s-a întâmplat la Berlin.

Popularitatea Angelei Merkel, care în ultimul timp înregistrase o creștere – după ce criza refugiaților îi adusese prejudicii de imagine – ar avea cu siguranță de suferit din nou, în cazul unor atacuri pentru care s-ar dovedi responsabili musulmanii. Cancelarul tocmai a anunțat că va candida pentru al patrulea mandat.

Poliția din Berlin a informat asupra arestării unei „persoane suspecte” în apropierea evenimentului și cercetează dacă este vorba de șoferul camionului care a pătruns în zona pietonală lovind vizitatorii târgului, potrivit Agerpres.

Potrivit presei germane, care citează surse din serviciile de securitate, sunt tot mai multe indicii că suspectul ar fi pakistanez sau afgan și că ar fi intrat în Germania în februarie, ca refugiat.

Proprietarul camionului, un polonez, a declarat că vehiculul era în custodia vărului său, cu care vorbise ultima oară în cursul după-amiezii. Camionul se întorcea din Italia și se îndrepta către Polonia.

Nu este exclusă, în aceste condiții, ipoteza unei deturnări a camionului.

 

Publicitate
banner we radio