Ştiri

Un băiat de 9 ani din Ungaria a împușcat mortal lupul autor al celei mai lungi migraţii cunoscute pentru această specie

Un lup faimos, autorul celei mai lungi migraţii cunoscute pentru un reprezentant al acestei specii în Europa, a fost împuşcat mortal de un copil în vârstă de nouă ani în luna aprilie, a raportat joi seară televiziunea publică din Ungaria (MTV), citat de DPA. Miercuri, Poliţia ungară l-a arestat pe tatăl copilului, care este vânător autorizat, suspectându-l că era vinovat de acea împuşcare, alături de un alt bărbat care l-a însoţit pe minor în pădure în ziua în care lupul a fost împuşcat, relatează Agerpres.

Site-ul cotidianului Blikk îl citează pe un reprezentant al Biroului Procuraturii Generale, care a confirmat că tatăl, care deţine un permis valid de vânător, i-a oferit fiului său de nouă ani puşca sa de vânătoare, pe care copilul a folosit-o pentru a împuşca lupul în urmă cu patru luni.

Uciderea lupului a stârnit în luna aprilie un val de proteste în comunitatea internaţională a activiştilor care luptă pentru drepturile animalelor, întrucât acel lup, un mascul în vârstă de doi ani, cunoscut sub indicativul M237 şi provenind din cantonul elveţian Graubunden, a străbătut o distanţă de 1.900 de kilometri în timpul migraţiei sale şi a traversat provincia autonomă italiană Bolzano (Tirolul de Sud) şi întreaga Austrie înainte să ajungă în Ungaria.

Rangerii din cantonul Graubunden au echipat animalul cu o zgardă înzestrată cu un emiţător GPS. Semnalul transmis de acel dispozitiv a dispărut atunci când tânărul lup a ajuns într-un sat din Ungaria aflat în apropiere de graniţa cu Slovacia.

Potrivit asociaţiei pentru protecţia animalelor Wolf Schweiz (GWS), M237 a străbătut cea mai mare distanţă înregistrată vreodată pentru o migraţie a unui lup în Europa.

Arestarea recentă a tatălui şi a colegului său de vânătoare căruia i-a fost încredinţat copilul de nouă ani s-a bazat pe o serie de dovezi despre care Procuratura Generală nu a oferit deocamdată detalii suplimentare.

Potrivit televiziunii ungare MTV, autorităţile din această ţară i-au acuzat pe cei doi bărbaţi de comiterea unei infracţiuni împotriva conservării naturii şi de periclitarea vieţii unui minor. Tatăl copilului riscă o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Potrivit legislaţiei ungare, copilul de nouă ani nu este responsabil penal.

Autorităţile din Ungaria au găsit emiţătorul lupului abandonat într-un râu la nord-est de satul Hidasnemeti. Poliţia suspectează că M237 a fost împuşcat ilegal, întrucât lupii reprezintă o specie protejată în Ungaria.

Publicitate
banner we radio