Ştiri

Un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Numărul total al deceselor se apropie probabil de 300 de mii

Război în Ucraina. La un an de la debutul invaziei, numărul însumat al deceselor, în total, de ambele părți, se apropie probabil de 300 de mii. Peste 14 milioane de oameni au fugit din calea luptelor, iar un total de 18 milioane au nevoie de asistență umanitară, scrie biziday.ro.

Ucrainenii se pregătesc astăzi de ceremonii în toată țara, ce vor marca un an de la debutul celui mai brutal conflict din Europa, de după Al Doilea Război Mondial.

Deși numărul exact al victimelor făcute până acum de operațiunile militare și de crimele (cu intenție) împotriva civililor este încă departe de a fi cunoscut, o compilație a datelor și a estimărilor oficiale indică faptul că numărul deceselor a depășit 250 de mii și se apropie sau chiar a depășit 300 de mii de oameni.

Din rațiuni ce țin de propagandă și moral, ambele părți implicate în conflict încearcă probabil să diminueze numărul pierderilor proprii și să le supraestimeze pe cele ale adversarului. Numărul civililor omorâți este greu de cunoscut cu exactitate, în condițiile în care peste 14 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului și nu există o evidență exactă a ceea ce s-a întâmplat cu cei care lipsesc de la locuințele lor.

Publicitate

Potrivit Armatei Ucrainene, pierderile în rândurile militarilor ruși sunt de 145 de mii de oameni, mari unități fiind decimate, în special în luptele de uzură din Donbas, unde rușii au forțat de două ori (la Severodonețk, vara trecută și la Bakhmut, încă în desfășurare) zone ucrainene puternic fortificate, fără a ține cont de numărul victimelor în rândurile armatei proprii. Potrivit unei estimări a Casei Albe, numai gruparea privată Wagner a pierdut 30 de mii de oameni, bună parte din ei recrutați din pușcăriile rusești. Anterior invaziei, acum un an, estimările occidentale arătau că Rusia a trimis 200 de mii de oameni, soldați profesioniști, la granițele Ucrainei. Între timp, Kremlinul a mai adus sub arme 300 de mii de ruși, dar aceștia sunt recruți, cu o pregătire militară mai slabă. Serviciile secrete ucrainene estimează că, în realitatea, mobilizarea parțială, decretată de Putin în septembrie anul trecut, a adunat până la 500 de mii de soldați ruși.

În privința pierderilor Armatei Ucrainene, în noiembrie anul trecut, șeful Statului Major Interarme al Pentagonului, generalul Mark Milley, a estimat că inclusv Ucraina a pierdut cel puțin 100 de mii de soldați. Această estimare a fost întărită, în ianuarie, de șeful Armatei Norvegiene, dar între timp este destul de probabil ca mai multe mii de soldați ucraineni să fi murit în luptele de pe Frontul de Est și Donbas, odată cu declanșarea ofensivei ruse de la finalul lunii ianuarie.

Potrivit celor mai recente date ale Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, cel puțin 8.000 de civili necombatanți au fost confirmați ca uciși și aproape 13.300 răniți, de la invazia rusă din 24 februarie anul trecut. Numărul real este probabil substanțial mai mare, a subliniat Biroul ONU. Dintre aceștia, 400 au fost omorâți cu intenție de Armata Rusă la Bucea, lângă Kiev, în prima lună de la debutul invaziei, dar bombardarea zonelor locuite și a blocurilor de apartamente a devenit apoi o practică, în special la Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, pe care rușii nu au reușit să îl cucerească.

“Nu am cedat, nu am căzut, am depășit multe încercări și vom învinge. Vom cere socoteală de la toți cei care au adus acest mare rău, acest război în țara noastră”, a spus președintele Zelenski într-o postare pe Telegram, azi-noapte.

“Acum un an ai fi putut ridica din sprâncene, auzind o asemenea retorică curajoasă venită din gura unui comediant devenit președinte. Anul trecut, însă, a arătat că el și colegii săi sunt mult mai mult decât ceea ce spun și nu vor cădea fără luptă. Echipa Zelenski a transformat un actor într-un om de stat de nivel global”, se arată într-un comentariu al publicaței britanice The Telegraph.

Publicitate
banner we radio