Ştiri locale

Ultimatum al sindicatelor din sănătate: Guvernul mai are doar 3 zile să găsească soluții pentru problemele angajaților din sănătate

Trei zile este termenul pe care sindicaliștii din sănătate îl mai acordă factorilor decidenți pentru a arăta o oarecare deschidere către dialog și găsirea unor soluții concrete la problemele ridicate de aceștia, după care acțiunile de protest se vor muta din nou în stradă.

Membrii Federației Sanitas au pichetat săptămâna trecută sediile prefecturilor din toată țara, în speranța că, în ultimul ceas, Guvernul va înțelege că „așa nu se mai poate”, însă acțiunea a rămas deocamdată fără reacție.  

Publicitate

„Este nedrept și incorect ce se întâmplă, chiar dacă suntem conștienți că există și o criză economică, în subsidiar față de criza sanitară, că va dura foarte mult, că încă nu avem o perspectivă cu această pandemie. Cred totuși că trebuie sprijiniți oamenii care s-au sacrificat în această perioadă (…) Am convenit ca în zilele următoare să cerem imperativ un dialog din partea ministerelor Sănătății și Muncii, urmând ca în situația în care nu ni se va răspunde, săptămâna viitoare să demarăm acțiunile de protest. Încă nu avem o dată certă, dar așteptăm cel puțin până la finalul acestei săptămâni o decizie din partea Guvernului”, ne-a spus liderul Sanitas Covasna.

Principalele revendicări, spune acesta, rămân aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, stabilirea sporurilor de condiții prin raportare la salariul de bază aflat în plată și acordarea stimulentului de risc salariaților din asistența socială, unitățile medico-sociale și asociațiile sau fundațiile care acordă îngrijiri pacienților suspecți Covid-19.

„Există o presiune foarte mare din partea tuturor bugetarilor pe acest Guvern, cu privire la aplicarea Legii 153, dar cred totuși că Sănătatea a trecut prin cea mai dificilă perioadă. Discutăm de foarte multă muncă în niște condiții total diferite de cele normale, sunt niște condiții deosebit de grele. De bine, de rău, după foarte multe discuții, celor care au tratat suspecți și bolnavi Covid-19 în perioada stării de urgență sau în lunile mai și iunie, li s-a acordat la sfârșitul anului stimulent de risc. Dar și cei din asistență cărora li s-a promis, care în primul rând au fost carantinați în acea perioadă, deci au fost lipsiți și de libertate 14 zile dar și-au făcut datoria, au așteptat această mică recompensă (…) Și cei din asistență așteaptă creșterea stabilită prin Legea salarizării”, a mai spus liderul Sindicatului.

Deși în timpul Guvernului Orban 2, la un moment dat părea că se va ajunge la un numitor comun în ceea ce privește negocierile, situația a luat o turnură neașteptată după alegerile parlamentare de anul trecut, iar promisiunile par să fi rămas „în aer”.

„Noi am făcut demersuri către toate autoritățile, către fiecare minister în parte, către domnul prim-ministru, către președintele Partidului Național Liberal și alte formațiuni politice. Este nevoie de deschidere și de rezolvarea acestor probleme. Președintele PNL nu s-a schimbat deocamdată, și am avut o promisiune fermă, cel puțin pentru anumite categorii de angajați, cum ar fi îngrijitoarele, infirmierele, brancardierii, sau personalul Tesa, care au rămas foarte departe de ceea ce ar fi normal și firesc pentru efortul pe care l-au depus, mai ales în perioada de pandemie”, explică liderul Sanitas Covasna.

„Am putea organiza acțiuni de amploare, dar suntem îngrădiți și de această pandemie”

Activitatea sistemului sanitar nu poate fi înghețată complet, și oricum, nu pe timp de pandemie, comparativ cu alte domenii unde sistarea activității chiar și pentru o perioadă scurtă de timp poate produce pagube însemnate.

Astfel, singurele „arme” rămân pichetarea Ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor, dar și Guvernului și Parlamentului României, iar în cel mai „negru” scenariu, ar putea fi implicate și instanțele de judecată, însă această din urmă soluție ar fi una „destul de greoaie”.

„Avem acea îngrădire legislativă din Codul dialogului social – Legea 62 care ne limitează orice formă de protest, în sensul că trebuie să asigurăm urgențele, adică aproximativ o treime din activitate. Este foarte greu să organizezi o grevă cum fac piloții de avioane, de exemplu, care pot să închidă activitatea, să creeze un prejudiciu mare în fiecare zi dacă nu se reia dialogul. Acolo e foarte simplu, dar în sănătate, tratând oameni, este mult mai complicat, grevele sunt de fapt semi greve, iar ei știu acest lucru. Ne rămân aceste forme în continuare, pichetarea și organizarea de proteste permanente în fața instituțiilor, în limitele stabilite de către lege. Am putea organiza acțiuni de amploare, dar suntem îngrădiți și de această pandemie și de măsurile impuse, deci suntem limitați la 100 de persoane, dar vom milita pe toate fronturile”, a mai spus Vasile Neagovici.

Poate și în speranța că, printr-o minune, lucrurile se vor soluționa în următoarele 3 zile, încă nu a fost stabilită o dată certă pentru mutarea protestelor în stradă, însă sindicaliștii spun că sunt dispuși să mai aștepte doar până la finalul acestei săptămâni o decizie din partea Guvernului.

Mai mult, la începutul lunii februarie sunt programate proteste simultane în fața Ministerelor Sănătății, Muncii, Finanțelor, Guvernului și Parlamentului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio