Ştiri locale

Ultima tranșă de vaccin antigripal a ajuns în județul Covasna

Ministerul Sănătății finalizează distribuția vaccinului antigripal pentru sezonul 2020-2021, ultimele 540.000 doze fiind distribuite în aceste zile către direcțiile de sănătate publică din țară, respectiv către cabinetele medicilor de familie, pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Reprezentanții DSP Covasna ne-au transmis că de la începutul sezonului gripal, în județ au fost livrate în total 13.180 de fiole din cele 15.000 solicitate, mai mult decât dublu față de întreaga cantitate distribuită în cursul anului trecut (6.120 de doze), iar până în prezent au fost imunizate gratuit peste 3.828 de persoane.

Publicitate

„Deoarece acum au venit una după alta două tranșe mari de vaccin, am anunțat medicii de familie prin doamna dr. Lucia Șereș, le vom da mai multe doze și pot veni după ele. Deci vor fi vaccinuri în cabinete, toți cei care s-au înscris pe liste pentru a beneficia în mod gratuit pot să se prezinte la cabinet, pentru că dozele sunt suficiente. Și cei care nu s-au înscris pot suna la cabinet pentru că pot exista situații când unii pacienți s-au răzgândit și nu mai vor. Nu știm dacă va mai veni o tranșă, noi inițial am cerut 15.000 și ne-am cam apropiat de cele cerute. În orice caz, sunt la discreție acum dozele, nu este nicio problemă și nu putem spune că sunt numai pentru o categorie anume. În funcție de înscrieri și de solicitările de la cabinetele medicale, medicii de familie pot lua de la noi aceste doze și pot vaccina foarte bine pacienții. Este început de decembrie și este indicat ca populația să se vaccineze înainte de sărbători”, ne-a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Campania de imunizare a populației împotriva virusului gripal este gratuită, prioritate având persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, respiratorii şi cardiovasculare, pacienții cu boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar și femeile însărcinate.

La nivel național, pentru acest sezon au fost achizitionate aproximativ 3 milioane de fiole, dublu față de anul trecut.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio