Ştiri locale

UDMR a prezentat volumul „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a anunţat apariţia în limba română a volumului „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, editat la iniţiativa Uniunii Democratice Maghiare din România (UDMR).

Tamás Sándor a precizat că volumul a fost editat şi în limba maghiară în cadrul programului „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, lansat anul trecut în contextul marcării Centenarului Marii Uniri.

Publicitate

Volumul, apărut la Editura Fundaţiei pentru Şcoală din Cluj-Napoca, prezintă, structurat pe nouă capitole, o sută de personalităţi de etnie maghiară din domeniul literaturii, ştiinţelor, artelor plastice, vieţii publice, politice şi religioase, ştiinţelor medicale, culturii şi sportului, printre acestea numărându-se arhitectul Kós Károly, scriitorul Tamási Áron, artiştii plastici Baász Imre şi Mattis-Teutsch János, scriitorul şi politicianul Domokos Géza, juristul Mikó Imre, episcopul romano-catolic Márton Áron, atleta Balázs Jolan şi violonistul Ruha István.

În prefaţa semnată de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se arată, printre altele, că şi apariţia acestui volum demonstrează că maghiarii din Transilvania au contribuit la construirea, consolidarea şi îmbogăţirea comunităţii maghiare, dar şi a întregii Românii.

„De sute de ani, în Transilvania, relaţia dintre români şi maghiari este în continuă transformare. Am fost cuceritori şi unii şi ceilalţi, la fel şi adversari, inamici în război, instrumente în mâinile marilor puteri sau chiar în ale elitelor noastre politice. Dar am fost şi sper că suntem şi vom rămâne buni vecini şi chiar prieteni. Acest volum prezintă o sută de maghiari din Transilvania care, prin opera şi contribuţia lor, demonstrează că ceea ce ne separă este mai puţin important decât ceea ce ne uneşte: ceea ce noi, maghiarii din Transilvania, am construit şi am consolidat în ultimii o sută de ani, a îmbogăţit nu numai comunitatea noastră, dar şi întreaga Românie. Ştim însă cu siguranţă că există sute de personalităţi maghiare din Transilvania care ar putea fi incluse într-o astfel de prezentare. Unele personalităţi care se află în această lucrare poate că nu au nevoie de nicio prezentare pentru prietenii noştri români”, a scris Kelemen Hunor.

Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul Cultural Judeţean au editat anul trecut, tot în contextul marcării Centenarului, un calendar în care au prezentat 12 personalităţi din judeţ care, prin activitatea lor, au contribuit, într-un fel sau altul, la dezvoltarea societăţii româneşti.

Printre aceştia se regăsesc heraldistul Keöpeczi Sebestyén József, realizatorul stemei mijlocii a Regatului Maghiar (1915) şi a stemei României Unite (1921), medicul Benedek Geza, fondator al Spitalului de Cardiologie din staţiunea Covasna, scriitorul Domokos Geza, fondatorul Editurii Kriterion şi primul preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, micologul Laszlo Kalman, handbalista Nagy Iren, fost portar al echipei naţionale a României, şi scriitorul Romulus Cioflec, născut în localitatea covăsneană Araci.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio