Ştiri

Ucraina și Rusia au convenit un armistițiu parțial și coridoare umanitare. Zelenski îl cheamă pe Putin la negocieri directe

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi, la o săptămână de la începerea invaziei ruse în Ucraina, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a declarat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, care a anunţat că va urma încă o rundă de negocieri, relatează Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a afirmat Podoliak. Totuşi, a adăugat el, „părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării în comun de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului”, dar ”nu peste tot, ci numai în acele locuri unde coridoarele umanitare pot fi stabilite va fi posibilă o încetare a focului pe perioada evacuării”.

Publicitate

Cele două părţi s-au înţeles de asemenea asupra livrării de alimente şi medicamente în sectoarele unde se desfăşoară cele mai grele lupte.

„Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe oraşe sunt acum încercuite de forţele ruse. Este o situaţie dramatică cu medicamentele, alimentele şi evacuarea”, a deplâns Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

El a mai spus că va avea loc o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia, care ar urma să se desfăşoare la începutul săptămânii viitoare.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a transmis că Rusia sprijină ideea creării unor coridoare umanitare pentru civili şi o posibilă încetare a focului în apropierea acestora.

„Chestiunea principală soluţionată astăzi este cea a salvării civililor aflaţi în zona luptelor” şi „cred că este un progres important”, a punctat acesta.

Discuţiile s-au axat pe chestiunile umanitare, militare şi „soluţionarea politică viitoare a conflictului”, a rezumat el. „În general, a fost înţelegere la masa negocierilor”, dar în anumite chestiuni „partea ucraineană are nevoie de timp pentru reflecţie şi consultări la Kiev”, a mai descris Medinski discuţiile, care însă nu pun capăt războiului.

Zelenski: „Dacă noi dispărem, vor urma Letonia, Lituania, Estonia… Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge „până la Zidul Berlinului”, dar s-a declarat dispus să negocieze direct cu omologul său rus Vladimir Putin, „singurul mod de a opri războiul”.

Președintele ucrainean i s-a adresat direct lui Vladimir Putin, într-o conferință de presă: „Așezați-vă la masă cu mine. Doar că nu la 30 de metri distanță”, a adăugat Zelenski, aluzie la faptul că liderii occidentali care au venit la Kremlin au fost ținuți la mare distanță de Vladimir Putin, la o masă devenită deja celebră, relatează BBC.

„Ce vrei de la noi? Te rog să părăsești pământul nostru! Dacă nu vrei să pleci acum, așază-te la masa negocierilor. Sunt liber. Să stăm, dar nu la 30 de metri, așa cum ai stat cu Macron sau Scholz. Sunt vecinul tău. Nu trebuie să fiu la 30 de metri distanță. Nu mușc. Sunt un tip normal. Stai cu mine și vorbește. De ce îți este frică?” – l-a interpelat Zelenski pe liderul de la Kremlin.

Publicitate
banner we radio