Ştiri

Ucraina a câștigat Eurovision 2022. România, pe locul 18

Ucraina, o țară aflată în război, a câștigat Eurovision 2022, conform previziunilor. Orchestra Kalush cu melodia „Stefania” o obţinut, sâmbătă seara, la Torino, 631 de puncte, grație votului publicului, care a răsturnat ierarhia stabilită de juriile de specialitate.

Sam Ryder, care a interpretat melodia „Space Man” și a reprezentat Regatul Unit, câştigase votul juriului la ediţia concursului muzical Eurovision 2022.

Publicitate

Melodia reprezentanților Ucrainei a primit însă cele mai multe voturi din concurs din partea publicului, 439 de puncte, iar cu un total de 631 de puncte a câștigat concursul Eurovision din acest an.

Marea Britanie a primit din partea publicului doar 183 de puncte și astfel a rămas pe locul al doilea, cu un total de 466 de puncte. Locul al treilea i-a revenit Spaniei, cu un total de 459 de puncte.

Până la votul publicului, competiția a fost foarte strânsă între Marea Britanie, Spania și Suedia. Ucraina era pe locul al patrulea, la distanță destul de mare de ele, dar totul s-a răsturnat spre final, când a venit verdictul telespectatorilor.

Kalush este un grup de rap ucrainean format în 2019, fondat de rapperul Oleh Psiuk, multi-instrumentistul Ihor Didenciuk şi dansatorul Vlad Kurocika.

România, reprezentată de artistul wrs, cu melodia „Llamame”, s-a clasat pe locul 18, cu 65 de puncte, deși publicul din Torino a reacționat bine la cântecul lor.

Un meritoriu loc 7 a ocupat însă Republica Moldova, reprezentată de Zdob și Zdub & Advahov Brothers. Ei au interpretat ritmata și amuzanta piesă „Trenulețul”, care vorbește despre relațiile dintre frații de pe cele două maluri ale Prutului.

Germania a terminat la coada clasamentului, pe locul 25, primind doar 6 puncte la votul publicului. Elveția, în schimb, nu a primit niciun punct la votul publicului.

Zelenski își dorește să găzduiască Eurovisionul într-un Mariupol reconstruit

Președintele Volodimir Zelenski a felicitat Kalush Orchestra pentru victoria obținută pentru Ucraina, după ce și înainte de concurs transmisese un mesaj.

„Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa”, a scris el pe Telegram. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a găzdui într-o zi participanții și oaspeții Eurovisionului în Mariupolul ucrainean. Liber, pașnic, reconstruit”, a adăugat el.

În mod normal, țara care câștigă Eurovisionul trebuie să găzduiască ediția viitoare a concursului.

Înainte de a începe finala de la Torino, președintele ucrainean a transmis un scurt mesaj video: „Foarte curând, în finala Eurovision, continentul și întreaga lume vor auzi cuvintele noastre. Cred că, la final, acest cuvânt va fi “Victorie”! Europa, votează pentru Kalush Orchestra – nr. 12! Să-i susținem pe compatrioții noștri!” –  a îndemnat președintele.

 La finalul piesei interpretate în concursul Eurovision 2022, trupa Kalush Orchestra a făcut o pledoarie pentru orașul Mariupol și pentru salvarea celor de la uzina siderurgică Azovstal, aflată sub asediul forțelor ruse.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk, în ovațiile publicului de la Torino.

Melodia „Stefania” pe care au interpretat-o cei de la Kalush Orchestra este un cântec despre dragostea maternă, pe care grupul a dedicat-o tuturor mamelor prinse în războiul din Ucraina.

Publicitate
banner we radio