Ştiri

TVA redus pentru achiziția de panouri fotovoltaice și pompe de căldură

Instituțiile publice și persoanele fizice vor plăti cotă redusă de TVA pentru instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură și alte sisteme de producere a energiei alternative. Plenul Camerei Deputaților a votat recent o propunere legislativă care stabilește micșorarea TVA-ului de la 19%, la o cotă de 5%, scopul fiind de a reduce consumul de electricitate din rețeaua națională și de a încuraja investițiile în energia regenerabilă.

Într-o postare pe Facebook, deputatul UDMR Covasna, Miklós Zoltán, a transmis că la propunerea sa, măsura se va aplica pentru toate sistemele care produc energie regenerabilă, și nu doar pentru achiziționarea de panouri solare.

Publicitate

„Încurajăm instalarea de sisteme fotovoltaice și de pompe de căldură prin reducerea TVA, reducând astfel consumul de energie electrică din rețeaua națională! La propunerea UDMR, TVA-ul pentru instalarea sistemelor de producere a energiei alternative – panouri solare, colectoare solare și pompe de căldură – de către persoanele fizice și instituțiile publice, a fost redusă de la 19% în prezent la 5%. La propunerea mea, TVA-ul redus se va aplica la toate echipamentele sistemului de energie alternativă – invertor, etc. – nu doar la panourile solare! Legea va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, a transmis parlamentarul.

Măsura nu se va aplica firmelor, care au fost excluse de la cota TVA redusă, întrucât nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, potrivit deputatului USR Cristina Prună, inițiator al proiectului și al amendamentului, citată de Economedia.ro.

USR a depus în luna iunie un proiect de lege pentru reducerea TVA la 5% pentru achiziționarea de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, susținut de 37 de aleși din toate formațiunile, însă proiectul a fost respins de Senat în luna noiembrie.

Camera Deputaților este for decizional, astfel că proiectul de lege va merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis, urmând ca apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio