Ştiri locale

Trotuarele şi aleile pietonale din zona Golgota vor fi reabilitate

Traseul pietonal dintre străzile Vasile Goldiș și Tineretului din Sfântu Gheorghe (zona Golgota) va fi consolidat și reabilitat, valoarea totală a investiției fiind estimată la peste 1,3 milioane de lei. Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții a fost aprobată de consilierii locali în cursul zilei de miercuri, în ședința ordinară a lunii august, iar investiția are ca obiectiv îmbunătățirea mediului urban, potrivit autorităților locale.

În cadrul lucrărilor vor fi refăcute trotuarele de lângă spațiile comerciale, zidurile de sprijin vor fi reparate, iar la nevoie vor fi construite ziduri noi. De asemenea, scările existente vor fi refăcute, va fi construită o scară nouă și se vor amenaja spații verzi.

Autoritățile locale motivează necesitatea lucrărilor prin faptul că starea actuală a aleilor și trotuarelor afectează siguranța circulației pietonale, generând disconfort şi aspect neîngrijit, iar cheltuielile de întreținere sunt ridicate. Suprafețele pietonale sunt într-un stadiu de degradare foarte avansat, cu exfolieri, tasări și denivelări, fiind improprii circulației. Totodată, scările de acces şi treptele care fac accesul dinspre parcare către trotuarul superior din zona spațiilor comerciale, dar și cele pentru nivelul următor spre strada Tineretului, sunt într-o stare avansată de degradare.

„În prezent, trotuarele propuse pentru reabilitare au o structură flexibilă (balast şi piatră spartă). Structura prezintă diverse tipuri de degradări: gropi, burduşiri, degradări de margine, denivelări făgașe, crăpături, fisuri ce pot fi cauzate de acțiunea combinată a factorilor de mediu dar şi a traficului. Factorii de mediu, adică acțiunea înghețului-dezghețului, sau umiditatea ridicată din perioada anotimpului ploios reprezintă un factor important care poate cauza defecte atât structurale, cât şi de suprafață. Alături de acestea, vechimea structurii rutiere este o altă cauză a stării de degradare actuale”, se arată în documentația aprobată de consilierii locali.

Șină pentru biciclete la scări, zonă de odihnă, băncuțe și cișmea   

Potrivit Raportului de specialitate, diferența de nivel dintre strada Vasile Goldiş şi strada Tineretului impune reamenajarea terasei dintre parcare şi zona spațiilor comerciale, având în vedere și faptul că, sub acțiunea factorilor climatici, structura existentă s-a degradat, făcând circulația pietonală să se desfășoare cu greutate. Treptele deteriorate, trotuarele din beton și platforma terasei ar urma să fie demolate și reamenajate.

„Considerând că diferența de nivel de 3 metri este prea mare, va fi formată o zonă de odihnă la înălțimea de 1,5 metri, cu zonă verde. Noua terasă va fi înconjurată de bănci cu o cișmea stradală la mijloc. Zidurile de sprijin existente vor fi păstrate și vor fi construite ziduri noi în caz de nevoie. Zidurile actuale se vor repara și, dacă este cazul, la amenajarea palierului intermediar se vor prevedea ziduri noi din beton de ciment placat cu piatra naturală. Scările actuale se vor reface din beton armat iar treptele și contratreptele se vor placa cu placă din beton gri. Pe treptele între spațiile comerciale și strada Tineretului va fi montată o şină pentru biciclete. Va fi construită o treaptă nouă din direcția locurilor de parcare spre terasă, în fața locurilor comerciale. Pentru persoanele cu dizabilități și cărucioarele cu copii, spațiile comerciale pot fi accesate de pe strada Andrei Şaguna”, se mai arată în documentația aprobată de consilierii locali.

Conform proiectului, trotuarele de lângă spațiile comerciale vor fi refăcute din plăci prefabricate din beton, spațiul din zona terasei va fi realizat din pavaj de beton, iar pe treptele dintre spațiile comerciale şi strada Tineretului va fi montată o balustradă din fier forjat.

Investiția, în valoare totală de 1.317.347 lei, ar urma să asigure  o infrastructură de bază modernă, care să conducă la accelerarea creșterii economice și a condițiilor de trai în condițiile unei dezvoltări durabile.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio