Ştiri locale

Treisprezece biblioteci din județ vor primi dotări noi și vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor  

Treisprezece biblioteci din județul Covasna, printre care și Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe și Biblioteca Municipală „Wesselényi Miklós” din Târgu Secuiesc, vor beneficia de scheme de finanțare pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, iar două dintre acestea vor fi și renovate. Proiectul, în valoare de peste 2 milioane de lei (fără TVA), va beneficia de finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).   

Consilierii județeni au aprobat, marți, participarea bibliotecilor din municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, a celei din orașul Covasna, precum și a bibliotecilor comunale din Arcuș, Brețcu, Chichiș, Catalina, Ghelința, Ojdula, Poian, Turia, Sita Buzăului și Zăbala, la apelul de proiecte.  

„Este vorba despre un proiect de peste 2 milioane de lei, plus TVA, prin care aceste biblioteci, în total 13 la număr, vor fi dotate, iar două dintre ele – cea din comuna Chichiș și cea din comuna Catalina – vor fi și renovate. Nu vorbim despre o renovare mare, dar în valoare de aproximativ 90.000 de euro. Restul bibliotecilor vor fi doar dotate”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Jakab István Barna.   

Potrivit acestuia, printre echipamentele care vor intra în dotarea acestor instituții se numără  laptopuri, tablete, table inteligente și alte echipamente IT.

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a precizat că proiectul a fost inițiat la inițiativa directorilor bibliotecilor din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Acesta a menționat și un alt proiect, finanțat prin PNRR, prin care au fost achiziționate 36 de microbuze electrice școlare, 19 dintre acestea fiind predate comunelor incluse în proiect în cursul zilei de marți.  

 „Vreau să subliniez că am inițiat acest proiect la inițiativa conducerii Bibliotecii Județene Bod Peter din Sfântu Gheorghe și a Bibliotecii Municipale Wesselényi Miklós din Târgu Secuiesc. Proiectul trebuie să conțină cel puțin 11 biblioteci, iar în momentul de față sunt 13 unități administrativ-teritoriale cu bibliotecile lor, și cred că o să ducem la bun sfârșit acest proiect, așa cum am dus la bun sfârșit și un program foarte important pentru unitățile de învățământ din județul Covasna – chiar azi, vicepreședintele Jakab István Barna a fost prezent la predarea/primirea microbuzelor din partea Județului Covasna către autoritățile locale. Am avut un proiect câștigat prin PNRR, pentru 35 de UAT-uri, și am adus în județ 36 de microbuze, dintre care 19 au fost predate azi către comunitățile locale”, a declarat Tamás Sándor.

La nivel național, prin PNRR, 60 de biblioteci rurale sau orășenești vor fi renovate și echipate cu calculatoare și echipamente tehnice, pentru a fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, iar echipamentele informatice din 650 de biblioteci vor fi schimbate/modernizate. Totodată, proiectul prevede și dezvoltarea competențelor de bază în cazul a 65.000 de cetățeni din comunitățile defavorizate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio