Ştiri locale

Trei ursoaice cu şase pui îi sperie pe locuitorii din Bodoc

O ursoaică, stabilită pe teritoriul unei unităţi militare dezafectate din localitatea Bodoc împreună cu cei doi pui ai ei, a fost văzută, marţi, într-un copac aflat pe marginea drumului.

Primarul comunei Bodoc, Fodor István, a declarat că este posibil ca ursoaica să se fi speriat de ceva şi să fi căutat un „refugiu sigur”, însă prezenţa ei i-a îngrijorat şi mai mult pe localnici care, în ultima perioadă aproape că nu mai au curajul să iasă din casă, de teamă să nu se întâlnească cu urşii care s-au înmulţit foarte mult.

Publicitate

„Luni, în jurul orei 18,00, pe un câmp din apropierea comunei Bodoc au fost văzute trei ursoaice cu şase pui. Oamenii nu mai au curajul să iasă la câmp, dacă ursul umblă şi ziua. Iar ursoaica asta cu doi pui locuieşte, eu cred, în unitatea militară. Unitatea e dezafectată, sunt 9 hectare de teren care nu e folosit de nimeni, e plin de buruieni, de copaci şi ea stă acolo. Mai iese în câmp după lucernă şi în curând va intra şi în lanurile de porumb. Unitatea e păzită de vreo 2-3 oameni, dar vă daţi seama că şi ei sunt speriaţi, nu au curajul să stea pe afară. Unitatea e aproape şi de localitatea Zălan şi de gara CFR Bodoc, iar azi ursoaica cred că s-a speriat de ceva şi s-a urcat pe un copac de lângă drum, a stat o vreme, apoi a plecat. Vă daţi seama că e periculos, pe drumul ăla trec copii către şcoală, oamenii merg la muncă”, a spus Fodor István.

El a mai spus că a alertat conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului, Poliţia şi Jandarmeria, cerându-le să ia măsuri pentru protejarea localnicilor.

„Urşii s-au înmulţit foarte mult şi nimeni nu ia nicio măsură. Vă daţi seama, săptămâna trecută erau doi urşi în gară, pe unul l-a călcat trenul. Urşii au făcut multe pagube, au omorât cai, oi şi uite că au ajuns până în centrul comunei, unde au distrus nişte stupi. Noi tot zicem, facem hârtii, dar va fi o problemă dacă se va întâmpla ceva cu vieţile oamenilor”, a mai spus primarul.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a precizat că pagubele provocate anul acesta de urşi, în judeţ, se cifrează la 56.000 de lei, aceştia omorând 62 de ovine, 6 bovine, 2 caprine, un porc şi un cal şi distrugând 11 stupi de albine.

Potrivit acestuia, anul trecut în judeţ s-au înregistrat 69 de atacuri ale urşilor, care au omorât 29 de bovine, 94 de ovine, 7 caprine, un porc şi un cal şi au distrus, de asemenea, 11 stupi de albine.

(Agerpres)

Foto arhiva

Publicitate
Publicitate
banner we radio