Ştiri locale

Trei stații de încărcare pentru vehicule electrice vor fi amenajate la Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe continuă demersurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin stimularea achiziționării de mașini nepoluante și promovarea infrastructurii pentru aceste vehicule.

În acest sens, consilierii locali au aprobat, vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare, proiectul tehnic pentru amenajarea a 3 stații de încărcare pentru vehicule electrice, valoarea totală a investiției fiind de 618.746 lei.

Publicitate

Potrivit proiectului, staţiile de încărcare rapidă, care vor avea o capacitate de 50kW fiecare, vor fi amplasate în stațiunea Șugaș Băi (în parcarea de pe Drumul apelor minerale), pe strada Körösi Csoma Sandor nr. 8 (lângă Cinema Arta) şi pe str. Ciucului nr. 176, (în parcarea Arenei Sepsi). Fiecare stație va putea încărca simultan două autoturisme.

Proiectul este realizat ca parte a Programului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele nepoluante din punct de vedere energetic, derulat de Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului de Mediu.

Termenul de realizare a investiției este de 12 luni de la semnarea contractului de finanțare.

„În municipiul Sfântu Gheorghe, în zona amplasamentelor propuse, nu există stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice sau hibride (…) Obiectivele urmărite sunt creșterea numărul utilizatorilor de automobile electrice şi hibrid în următorii ani, şi dezvoltarea infrastructurii necesare alimentării acestor automobile. La nivelul oraşului Sfântu Gheorghe nu există o statistică oficială privind numărul automobilelor electrice existente, însă nu depăşeşte numărul zecilor. De aceea, pentru creşterea numărului de utilizatori ai mijloacelor de transport electric, ar fi necesară adoptarea unor măsuri de încurajare care să vină în completarea subvențiilor acordate de guvern prin intermediul AFM”, motivează autoritățile locale.

Primăria Sfântu Gheorghe și-a exprimat încă de la începutul anului 2019 intenția de a accesa fonduri prin programul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în transport, derulat de Ministerul Mediului, în vederea înființării acestor 3 stații de încărcare.

Viceprimarul de la acea vreme, Sztakics Éva, afirma că în următorii ani vor exista modificări substanțiale, iar municipiul se va dezvolta în favoarea mașinilor hibrid și electrice.

La finalul anului trecut, 3 astfel de stații pentru alimentarea mașinilor electrice au fost amenajate și în parcarea Sepsi Value Centre, acestea oferind posibilitatea de încărcare cu viteză standard sau încărcare rapidă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio