Info Trafic, Ştiri locale

Trei sensuri giratorii vor fi construite pe Lunca Oltului până anul viitor

Până în vara anului viitor, Primăria Sfântu Gheorghe va amenaja 3 noi sensuri giratorii, dintre care două în zona Arenei Sepsi de la ieşirea din oraş spre Miercurea Ciuc şi altul pe strada Lunca Oltului, în apropierea viitorului Centru comercial Sepsi Value.

Într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a spus că investiția este una necesară și va aduce mai multe beneficii, printre care fluidizarea traficului și creșterea siguranței rutiere.

Publicitate

Acesta a explicat care sunt etapele care trebuie parcurse pentru realizarea celor 3 sensuri giratorii și a vorbit despre problemele apărute în procesul de autorizare a începerii construcțiilor.

Potrivit edilului, lucrările la primul sens giratoriu din apropierea sălii polivalente Arena Sepsi ar urma să înceapă în acest an.

„La sensul giratoriu din faţa Arenei Sepsi aveam două probleme care trebuiau să fie rezolvate: pe de-o parte, terenul din partea stângă, cum ieşim din oraş, este al Universităţii Sapientia, iar pentru a se putea da autorizaţie de construcţie dânşii trebuiau să facă o lucrare mare de studiu arheologic, pentru că nu poţi emite o autorizaţie de construcţie pentru un teren care este sit arheologic dacă nu există acest studiu. Acest lucru s-a întâmplat, dezmembrarea acelor părţi de teren s-a făcut, terenul este donat de către Universitate către Primărie și probabil în şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare vom adopta o hotărâre de acceptare a donaţiei. Pe partea cealaltă sunt două terenuri, unul al Primăriei şi altul al Fundaţiei Mens Sana, care ne-a dat dreptul de a construi pe terenul lor. Noi am făcut studiul de fezabilitate pentru acel proiect, am făcut proiectul tehnic, iar acum suntem în procedura de licitaţie pentru construirea sensului giratoriu. În mod normal, anul acesta vor începe lucrările acolo”, a explicat primarul Antal Árpád.

În ceea ce privește lucrările la cel de-al doilea sens giratoriu, care va fi construit în vecinătatea noului Stadion Sepsi OSK, edilul a explicat că au apărut unele probleme de natură juridică, fiind nevoie de aprobare din partea proprietarilor celor 9 terenuri pe care urmează să fie realizată investiția.

„Pentru al doilea sens giratoriu avem studiul de fezabilitate făcut, avem proiectul tehnic predat, în acest moment se fac verificările pe proiectul tehnic urmând ca după aceea să lansăm licitaţia de construire a celui de-al doilea sens giratoriu care va fi la intrarea în Stadionul Sepsi OSK. Acolo avem probleme din punct de vedere juridic pentru că în partea cealaltă, care ţine de Arcuş, sunt 9 terenuri cu 9 proprietari care trebuie să ne dea acordul să construim pe terenul lor. Nu cred că va fi o problemă pentru că eu cred că valoarea terenurilor va creşte prin această investiţie, deci ar fi absurd să nu ne dea acest drept. Sunt convins că în primăvara anului viitor va fi gata şi al doilea sens giratoriu”, a spus primarul.

Acesta a precizat și că în cazul în care Primăria nu va obține acordul celor 9 proprietari de terenuri, va trece la exproprierea acestora, și a subliniat că nu se poate pune problema ca investiția să nu fie realizată.

Sensul giratoriu de pe Lunca Oltului… la „mila” pandemiei

În ceea ce priveşte sensul giratoriu de pe Lunca Oltului, acesta ar urma să fie realizat de dezvoltatorul care va construi complexul comercial „Sepsi Value Centre”, însă lucrările la primul mall din municipiu au fost sistate odată cu apariția pandemiei COVID-19 și până în prezent nu au fost reluate.

Cu toate acestea, primarul și-a exprimat speranța că cel târziu la începutul anului viitor construcția sensului giratoriu va fi demarată.

La începutul anului, Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că pentru realizarea celor două sensuri giratorii de la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc va aloca peste 5 milioane de lei din bugetul local.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio