Ştiri locale

Trei focare de pestă porcină descoperite în judeţul Covasna

Trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate în localitatea Cernat, ducând la moartea sau sacrificarea a 48 de porci domestici, conform conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna.

Directorul insituţiei, dr. Sikó Barabási Sándor, ne-a transmis că un alt focar a fost depistat într-un fond cinegetic din judeţ, până în prezent fiind ucişi peste 70 de porci mistreţi. 

Publicitate

Potrivit acestuia, toate cadavrele au fost îngropate sub supraveghere sanitar-veterinară.

„La ora actuală sunt 3 focare la porc domestic, toate în localitatea Cernat, care au dus la moartea / uciderea în total a 48 porcine. Mai avem un focar la mistreţ, într-un centru cinegetic. Până acum au murit peste 70 mistreţi. Focarele de porc domestic din 2020au fost toate stinse, iar la mistreţ se sting după 2 ani de la ultimul caz pozitiv”, ne-a transmis dr. Sikó Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, în 2020, în judeţul Covasna au fost depistate 3 focare de pestă la porci domestici, fiind afectate, în total, 49 de suine. De asemenea, alte 6 focare au fost depistate la porci mistreţi, fiind descoperite 9 cadavre, care au fost îngropate. 

Potrivit ANSVSA, în data de 25 februarie, pe teritoriul României erau active 443 de focare, fiind afectate un număr de 91.584 de porcine.

Autoritățile sanitar-veterinare recomandă vânătorilor și tuturor persoanelor care lucrează în exploatări forestiere, sau care culeg din pădure lemne uscate pentru foc, să nu intre în gospodăriile cu porcine, purtând aceeași încălțăminte și îmbrăcăminte cu care umblă în pădure.

De asemenea, proprietarii trebuie să anunțe imediat medicul veterinar în cazul în care constată că porcii din gospodărie nu mănâncă, au urechile și abdomenul violaceu, sau alte semne de boală.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitar Veterinare, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, proprietarii urmând să fie despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio