Ştiri locale

Trei concerte de Ziua Mondială a Muzicii la Sfântu Gheorghe

La propunerea renumitului violonist Yehudi Menuhin și a Consiliului de Muzică UNESCO, Ziua Internațională a Muzicii a fost proclamată ca sărbătoare în anul 1975, fiind sărbătorită în fiecare an pe data de 1 Octombrie. În acest an, acestei sărbători i se alătură și municipiul Sfântu Gheorghe, în cadrul programului intitulat „Muzica clasică în Piața centrală”, organizat de Asociația Culturală Voces-Proart. Sâmbătă, începând cu ora 12:00, publicul va avea posibilitatea să participe la 3 mini-concerte, de diferite genuri muzicale, organizate în 3 locuri diferite în Piața Centrală.

În discursul scris cu ocazia primei ediții a Zilei Mondiale a Muzicii, violonistul Yehudi Menuhin a declarat următoarele: „cuvintele au fost des utilizate în mod abuziv, mai ales ca urmare a ignoranței, în creștere continuuă, a societății curente. Cu toate acestea, muzica continuă să fie un mod în care oamenii de astăzi se pot înțelege reciproc, atunci când prejudecățile trecutului sunt mai îndepărtate decât oricând de umanitate, dar revin în prim-plan acele valori eterne care au reprezentat întotdeauna o parte din oricare manifestare artistică a oricărei națiuni. Adevărul, care se face vizibil într-o mie de culori, în arta mondială, în stilul muzical, ne permite să ajungem la un acord comun \”. (traducere liberă)

Publicitate

Șirul de concerte organizate în onoarea Zilei Mondiale a Muzicii va începe cu spectacolul lui Ségercz Ferenc, Ticusan János și Hána László, apoi va continua cu concertul cântăreței de jazz Luiza Zan, care va apărea în fața publicului din Sfântu Gheorghe cu propriile sale melodii, și se va încheia cu spectacolul comun al Ansamblului de Copii miniSnaps, Corul de femei VOCES și Cvartetul de Coarde al Orchestrei de Cameră Sepsi. Publicul va fi purtat la locurile de desfășurare a concertelor prin sunetul flautului pe care trebuie să-l urmeze, plecarea realizându-se sâmbătă la prânz, de la scena de piatră.

Publicitate
Publicitate
banner we radio