
Trei accidentări în acest an pe pârtiile de la Șugaș Băi. Recomandările Salvamont
Deși sezonul de schi s-a deschis cu întârziere în acest an în județul Covasna, vremea rece și ninsorile din ultimele săptămâni i-au scos din case pe pasionații sporturilor de iarnă. Salvamontiștii covăsneni îi roagă pe turiști să adapteze viteza în funcție de gradul de dificultate al pârtiei și de pregătirea pe care o au, să nu staționeze pe mijlocul pârtiei, și să respecte indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare.
De la începutul sezonului, pe domeniul schiabil de la Șugaș Băi s-au înregistrat 3 accidentări, fiind necesară intervenția echipajului Salvamont pentru aducerea victimelor în siguranță la baza pârtiei.
„Am avut 3 accidentări pe pârtia de la Șugaș Băi, dintre care unul mai grav, cu fractură. În data de 29 ianuarie am avut prima accidentare – o doamnă mai în vârstă, un alt accident s-a petrecut pe 4 februarie – un domn care s-a accidentat, iar cea de a treia accidentare a fost în ziua următoare, pe 5 februarie, un tânăr. Un singur caz dintre cele 3 a fost mai grav, o fractură la picior, dar spre deosebire de alte județe din țară, nu am avut accidentări atât de grave. În weekend a început sezonul de schi și pe pârtia de schi din Covasna, dar acolo nu am avut evenimente. Sezonul a început foarte târziu, iar de săptămâna aceasta se încălzește vremea, dar sperăm că atât cât va mai ține, nu o să mai avem parte de accidentări, cum au avut colegii din alte județe, inclusiv cu intervenția elicopterului în cazurile mai grave”, ne-a spus şeful Serviciului Public Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.
În weekend, echipele Salvamont s-au confruntat cu un număr îngrijorător de evenimente pe pârtiile din toată țara, multe soldate cu accidentări deosebit de grave. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, numai duminică s-au primit 95 de apeluri prin care s-a solicitat intervenția de urgență pentru salvarea a 102 persoane, 34 dintre acestea fiind predate către serviciile de ambulanță, iar pentru un caz fiind solicitat elicopterul SMURD pentru transport aerian la spital.
Salvamontiștii le recomandă turiștilor să schieze în așa fel încât să nu pună în pericol viața celorlalte persoane; să adapteze viteza și să aleagă cu grijă traiectoria pe care urmează să coboare; să evite staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste sau lipsite de vizibilitate, iar în cazul căderii, să elibereze pârtia în cel mai scurt timp posibil.
Se asemenea, schiorilor li se recomandă să respecte indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtiile și traseele de schi, și să anunțe postul de salvamont sau serviciul 112 în cazul în care sunt martori sau victime ale unui accident.
(Ioana Ardeleanu)
