Ştiri locale

Traseu educativ-tematic trilingv, ghidat cu coduri QR, amenajat în Valea Zânelor din Covasna

Un traseu educativ-tematic, autoghidat cu coduri QR, a fost inaugurat în această săptămână la Valea Zânelor – Covasna, ca parte a unui proiect derulat de Direcția Silvică a județului Covasna și Asociația de Turism și Ecologie „CovAlpin”.

Traseul turistic „Descoperă secretele pădurii” este disponibil în limbile română, maghiară și engleză, elevii și turiștii fiind invitați să descopere la pas secretele și bogățiile pădurii, într-una dintre cele mai accesibile și spectaculoase rute din zonă.

Publicitate

„Ieri a fost lansarea oficială, am lucrat ceva la acest traseu, de prin noiembrie anul trecut. Este în Valea Zânelor, chiar la marginea orașului Covasna și, practic, folosește un traseu turistic existent pe care noi l-am digitalizat, ca să zic așa. Ni s-a părut mai interesantă abordarea aceasta cu coduri QR, decât să umplem pădurea cu pancarte și panouri care oricum sunt și supuse vandalizării mai ușor. Am vrut să îmbinăm utilul cu plăcutul, așa că am amplasat niște stații cu coduri QR, iar turiștii și elevii pot alege să scaneze codurile respective și să primească informația într-una dintre cele 3 limbi. Sunt informații interesante, de cultură generală, despre floră și faună. Am țintit proiectul pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, pentru că de anul acesta există programul Săptămâna verde, cei de la Romsilva au și ei un program național de educație ecologică, iar proiectul acesta face parte din acel program”, ne-a explicat președintele Asociației CovAlpin, Tiberiu Andrei Poștoacă.

Poteca tematică furnizează informații și fotografii despre viața și rolul pădurii, diferitele specii de arbori și animale reprezentative pentru zona respectivă, iar pe traseu au fost amplasate 10 panouri, fiecare având trei coduri QR, câte unul pentru limbile română, maghiară și engleză. Inițiatorii intenționează să extindă proiectul și în alte zone din județ, în cazul în care se va dovedi că acesta are succes.

Traseul, în lungime de 5,5 km, are dificultate redusă și se poate parcurge în circa două ore, fiind accesibil gratuit pe toată durata anului, fără programare în cazul turiștilor, iar grupurile de elevi îl vor putea parcurge în baza unei programări prealabile, ghidați de personalul silvic al Direcției Silvice Covasna.

„Aș vrea să vedem care e impactul în rândul elevilor și turiștilor în perioada anului școlar când se desfășoară Săptămâna altfel și Săptămâna verde, iar în funcție de asta ne gândim să mai facem și alte trasee similare (…) În ceea ce privește elevii, prin Ocolul Silvic Covasna vom delega o persoană care să fie ghid pentru grupurile de copii. Școlile care doresc să parcurgă traseul trebuie să anunțe Ocolul Silvic Covasna, vor face o programare, în funcție de programul lor și Săptămâna verde pe care îl are în desfășurare Inspectoratul Școlar, iar un angajat al nostru va însoți grupurile de copii. Turiștii au acces liber”, ne-a explicat şeful Direcţiei Silvice Covasna, ing. Gheorghe Alexe Muntean.

„Aș vrea să mai facem astfel de trasee. Odată creat acest prim traseu, teoretic, ar putea fi multiplicat și în alte zone unde este și flux de turiști, dar am avea nevoie de acordul și sprijinul primăriilor”, ne-a spus și președintele Asociației CovAlpin.

Pe traseu se află și cea mai mare cetate dacică din afara munților Orăștiei, actualmente sit arheologic. Scopul principal al proiectului este promovarea educației ecologice în rândul elevilor.

Reguli de vizitare a traseului

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul CovAlpin, parcurgerea traseului tematic se face pe proprie răspundere și numai cu respectarea regulamentului și instrucțiunilor. Redăm mai jos regulamentul:

– Nu plecați niciodată singur la drum!

– Întotdeauna consultați prognoza meteo înainte de a pleca la drum;

– Echipați-vă corespunzător în funcție de anotimp, dar în orice anotimp OBLIGATORIU încălțăminte închisă (bocanc, gheată). Vara este recomandată îmbrăcăminte deschisă la culoare.

– Asigurați-vă că aveți suficiente lichide la dvs. Evitați băuturile alcoolice (deshidratează).

– Nu distrugeți marcajele și indicatoarele de pe traseu.

– Nu vă abateți de la traseul marcat.

– Fiți atenți pe unde mergeți, unde vă așezați: în cazuri izolate a fost semnalată prezența viperei comune (Berus berus)

– Nu colectați plante sau animale. Nu atingeți și nu hrăniți animalele sălbatice!

– Nu aruncați deșeuri de niciun fel pe traseu! Nici pe cele pe care le considerați biodegradabile! Animalele sălbatice pot fi atrase de acestea!

– Dacă sunteți însoțiți de animale de companie, în special câini/pisici, asigurați-vă că nu sunt lăsate libere! (atât pentru siguranța acestora, cât și pentru siguranța animalelor sălbatice)

– Nu faceți focul în locuri neamenajate! Nu lăsați foc deschis (nici măcar cărbuni aprinși!)

În caz de urgență

Pe parcursul întregului traseu există acoperire și semnal GSM. În caz de urgență, apelați numărul unic 112 sau 0725 826 668 (0-salvamont).

În caz de accident reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigura persoana accidentată. Anunțați la 112 sau la Salvamont accidentul specificând ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate.

În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumați alcool.

Economisiți acumulatorul telefonului sau puneți în rucsac un acumulator de rezervă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio