Ştiri

Tot mai mulţi oameni solicită cardul european de asigurări de sănătate

Tot mai mulți oameni se gândesc la siguranța lor atunci când merg în vacanță pe continent și cer cardul european de asigurări de sănătate. În primele luni ale acestui an aproape 230 de mii de persoane au solicitat documentul electronic, care asigur[ gratuit servicii de urgenţă în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Elveţia.

Pentru asigurarea serviciilor medicale peste hotare, atunci când sunteți în vizită de lucru ori în vacanță, aveţi la dispoziţie cardul european de sănătate. Îl obțineți de la Casa de sănătate din oraşul în care sunteți asigurat. Solicitarea o puteţi face online, pe platforma Casei, iar la rubrica numită card european, trebuie doar să încărcați cartea de identitate. Pentru informaţii suplimentare aveţi la dispoziţie site-ul cardeuropean.ro.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS: „Asigură urgenţele medicale, dar și alte situații cum ar fi dializa ori oxigenoterapia sau nașterea prematură, pot exista şi servicii cu coplată.”

Cardul se eliberează în 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii şi este valabil doi ani. Peste 220.000 de persoane l-au solicitat în primele 9 luni ale lui 2022. Creșterea este evidentă față de anii trecuți.

Dacă sunteţi în străinătate şi nu mai aveţi cardul european de sănătate – pentru că l-aţi pierdut ori s-a deteriorat- trebuie să luaţi legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate care vi l-a eliberat. În 24 de ore ei vă vor trimite, pe mail, certificatul provizoriu de înlocuire al cardului. De asemena, trebuie să ştiţi că documentul este individual, asta însemana că şi copiii au nevoie de el, indiferent de vârstă.

Urgențele pot fi rezolvate în spitalele de peste hotare şi prin intermediul asigurărilor private de sănătate ori a polițelor de călătorie. Cu 150 de lei daţi înainte de a pleca în vacanță, dacă pățiți ceva beneficiaţi de îngrijiri şi de câteva zeci de mii euro.

În cazul asigurărilor private de sănătate, copiii pot fi trecuți pe asigurarea de familie, însă există costuri suplimentare.

Publicitate
banner we radio