Ştiri locale

Încă un liceu din Sfântu Gheorghe a intrat în scenariul roşu. Toți elevii de la „Puskás Tivadar” vor învăţa online, după ce 16 copii de la Centrul de plasament din Olteni au fost diagnosticaţi cu COVID-19

Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna a avizat vineri scenariile de funcționare pentru fiecare unitate de învăţământ din judeţ. Începând de luni, 21 septembrie, pentru 7 dintre acestea va fi aplicat scenariul roşu, cursurile fiind desfășurate exclusiv online; 87 își vor desfășura activitatea sub scenariul hibrid, iar 209 vor funcționa în scenariul verde.

Joi, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a dispus sistarea activității Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe pentru 14 zile (până în data de 30 septembrie), după ce diriginta unei clase a VI-a, un elev din clasa a XII-a, și un altul de clasa a XI-a au fost diagnosticați, pe rând, cu COVID-19.

Activitatea Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe a fost sistată începând de vineri, după ce 6 elevi din localitatea Olteni care frecventează cursurile acestei şcoli au fost depistaţi cu noul coronavirus. De asemenea, sub scenariul roşu vor funcţiona şi Liceul Tehnologic „Kós Károly” şi Școala Postliceală Sanitară din Sfântu Gheorghe care aparţin de Liceul „Puskás Tivadar”.

Localitatea Dalnic se află sub scenariul roşu, după ce în ultimele 14 zile s-a înregistrat o medie de peste 3 cazuri la mia de locuitori, astfel că preşcolarii şi elevii de la Grădinița cu Program Normal şi Școala Gimnazială „Darkó Jenő” din localitate vor fi nevoiți să învețe exclusiv online în următoarele două săptămâni.

„Liceul Teoretic Mikes Kelemen a intrat de astăzi în scenariul roşu. Joi a apărut că toţi elevii sunt carantinaţi, dar Direcţia de Sănătate Publică a mai purtat apoi discuţii iar luni vor reveni cu o altă precizare. Deci după ce vor finaliza ancheta epidemiologică, vor primi listele cu elevii care sunt contacţi direcţi ai persoanelor infectate şi nu toţi cei peste 1.000 de elevi vor fi carantinaţi, pentru că această carantină înseamnă că nu ieşi din casă 14 zile. Se va reveni asupra acestei decizii, iar DSP-ul va transmite către şcoală cine stă în carantină şi cine nu (…) Trebuie ştiut că localitatea Dalnic intră în scenariul roşu datorită numărului mare de bolnavi depistaţi în localitate, incidenţa cazurilor este de peste 3 / 1.000 de locuitori, şi datorită acestei situaţii şcoala şi grădiniţa trebuie să continue săptămâna viitoare conform scenariului roşu”, ne-a explicat inspectorul şcolar general Kiss Imre.

Potrivit acestuia, după ce 16 din cei peste 40 de copii de la Centrul de plasament din Olteni au avut rezultate pozitive la testarea periodică pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna o realizează în toate structurile aparţinătoare din două în două săptămâni, DSP Covansa a luat decizia de a sista activitatea Şcolii Gimnaziale Speciale Olteni.

De asemenea, pentru că 6 dintre copiii depistaţi pozitiv frecventează cursurile Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, activitatea în toate cele 3 structuri aparţinătoare unităţii de învăţământ se va desfăşura în Scenariul roșu, adică şcoală exclusiv online.

„La Sfântu Gheorghe sunt alte situaţii. Deci situaţia este generată de Centrul de Plasament de la Olteni unde 16 copii au fost depistaţi pozitiv după finalizarea testării periodice. Miercuri au fost testaţi iar joi au venit rezultatele. Sunt toţi asimptomatici, nu au fost testaţi pentru că prezentau simptome, ci pentru că DGASPC testează în mod obligatoriu, din ce am înţeles de la doamna director, din două în două săptămâni în toate locaţiile pe care le gestionează. A reieşit că 16 copii au teste pozitive. 10 dintre ei frecventează Şcoala Specială de la Olteni, 6 copii vin la Liceul Puskás Tivadar la clase speciale, iar doi elevi vin la Şcoala Specială din Sfântu Gheorghe. Dar pentru că sunt 6 copii din Puskás Tivadar care provin din 3 clase diferite, conform Ordinului comun, trebuie luată decizia închiderii şcolii şi aplicarea scenariului nr. 3, respectiv predare online timp de 14 zile (…) În total sunt 7 şcoli în scenariul roşu: Mikes Kelemen este una, la Puskás Tivadar sunt 3 pentru că are în structură Liceul Kós Károly şi Şcoala Postliceală; o alta este Şcoala din Olteni, şi mai sunt grădiniţa şi şcoala de la Dalnic. La Dalnic se va trece pe scenariul roşu începând de luni, iar la Şcoala Specială de la Olteni, Liceele Mikes Kelemen şi Puskás Tivadar s-a trecut începând de astăzi, deja a fost sistată activitatea educaţională”, ne-a explicat inspectorul şcolar general.

Acesta a mai explicat că în ceea ce priveşte Şcoala Specială din Sfântu Gheorghe, o singură clasă a fost plasată în carantină, după ce doi elevi au fost depistați pozitiv pentru COVID-19, iar unul dintre ei a participat la ore în fiecare zi de la începerea noului an școlar.

Sfântu Gheorghe, sub scenariul galben începând de luni

În afara Școlii Postliceale Sanitare și a Liceelor „Mikes Kelemen”, „Puskás Tivadar” și „Kós Károly”, toate unitățile de învățământ din Sfântu Gheorghe vor funcţiona, începând de luni, după scenariul galben, care prevede participarea fizică la ore a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, şi a celor din clasele terminale a 8-a şi a 12-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială prin rotaţie de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu.

Inspectorul școlar general Kiss Imre spune că în urma discuțiilor purtate cu directorii unităților de învățământ din județ, a reieșit că activitatea educațională se va putea desfășura în condiții bune, chiar dacă deocamdată nu toate instituțiile dispun de echipamentele necesare pentru desfășurarea cursurilor online.

„La Sfântu Gheorghe se aplică scenariul galben în toate unităţile de învăţământ, şi la fel şi la Covasna, unde au fost în scenariul verde iar acum au trecut la cel galben. Şcolile s-au pregătit, îşi vor desfăşura activitatea conform acestor scenarii. Cred că se adaptează mult mai uşor decât s-au adaptat în primăvară pentru că deja cu toţii au experienţă, foarte mulţi au participat şi la programe de pregătire, deci se vor descurca şi online şi cu învăţământul hibrid, chiar dacă echipamentele speciale, necesare pentru desfăşurarea acestei activităţi, încă nu au sosit, dar cu cele existente se vor descurca începând de luni”, a conchis inspectorul școlar.

Conform situaţiei întocmite de Direcţia de Sănătate Publică Covasna, privind numărul cazurilor de coronavirus la mia de locuitori la data de 17 septembrie, 35 de localități covăsnene se află în prezent în scenariul verde, iar Dalnic este singura localitate din judeţ care a trecut de la scenariul verde la cel roşu.

Alte 6 localități, respectiv Sfântu Gheorghe, Bixad,  Covasna, Ozun, Zagon și Zăbala au trecut de la scenariul verde la cel galben, în vreme ce localitățile Întorsura Buzăului, Chichiș, Ghidfalău, Moacșa, Poian, Sita Buzăului, Târgu Secuiesc și Turia au trecut de la scenariul galben, la cel verde, după ce în ultimele 14 zile au înregistrat o medie de sub un caz la mia de locuitori.

Județul Covasna a înregistrat vineri un nou record al cazurilor zilnice de coronavirus – un plus de 33 față de raportarea de joi, depășind precedentul record (de 31 de cazuri) înregistrat în data de 11 septembrie.

Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor de la începutul pandemiei a ajuns la 1050.

 (Ioana Ardeleanu) 

Publicitate