Ştiri

Toate şcolile și grădinițele vor funcționa cu prezență fizică în localităţile cu rata de incidenţă sub 3 la mie

Autoritățile au decis ca în localitățile cu incidența Covid sub 3 la mie, școlile și grădinițele să funcționeze de luni cu prezență fizică, indiferent de gradul de vaccinare a personalului didactic. Fiecare școală poate decide dacă testele de salivă pot fi efectuate și la domiciliu. Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seară că testele de salivă vor fi administrate în școală doar dacă instituția va decide că este de acord și are infrastructura necesară să facă acest lucru. Ministrul a mai spus că școlile au nevoie de acordul părinților pentru a face acest lucru. Dacă testul de salivă iese pozitiv și elevul face un test PCR care iese negativ atunci acesta poate continua cursurile fizic. În cazul în care elevul nu face test PCR sau acesta iese pozitiv, elevul rămâne acasă 14 zile.

În judeţul Covasna, localităţile care joi aveau rata de incidenţă sub 3 la mie sunt: Ojdula, Lemnia, Sânzieni, Covasna, Moacşa, Dalnic, Malnaş, Zagon, Catalina, Valea Mare, Vâlcele, Mereni, Bodoc, Băţani, Cernat, Poian, Vârghiş, Barcani, Brateş, Boroşneu Mare, Ghelinţa şi Estelnic. Rata de incidenţă în Sfântu Gheorghe era joi de 4,29 cazuri la mia de locuitori. 

Publicitate

Principalele declarații ale lui Sorin Cîmpeanu: 

  • Sunt 18 județe care în ansamblul lor au rată de infectare mai mică de 3 la mie. Practic, în mai bine din jumătate din teritoriul țării rata e sub 3 la mie. De luni toți copiii vor merge la școală fără a ne mai raporta la incidența pe școală.
  • Este în curs de pregătire o hotăre CNSU prin care Ministerul Educației și Ministerul Sănătății sunt abilitate să modifice ordinul comun, astfel încât să fie permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub 3 la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învăţământ.
  • Apreciez progresul făcut din perspectiva vaccinării elevilor, avem 407.000 elevi vaccinați, adică 33% din eligibili. Vom decupla rata de vaccinare de modul de funcționare din localitățile sub 3 la mie.
  • Dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR și iese negativ poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul PCR sau e pozitiv, elevul rămâne acasă 14 zile.
  • Procedura de administrare a testelor este în sarcina Ministerului Sănătății. La decizia școlii, testele vor putea fi administrate acasă, de părinți, sau în școală. Când există dorința profesorilor pentru a fi administrare în școală trebuie acordul părinților.
  • Școala va decide dacă dorește și are condiții pentru testare în școală. Dacă nu, la domiciliu sub supravegherea părinților sau reprezentanților legali. Rezultatul poate fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învățătorului sau directorului.
  • Fac apel la responsabilitatea părinților de a comunica corect și la timp rezultatele acestor teste. La finalul acestei săptămâni vor ajunge în școli. Ulteriori IGSU ne-a adus la cunoștință că aceste teste vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare.
  • Inițial am anunțat că la finalul acestei săptămâni vor ajunge testele în școli. Ulteriori IGSU ne-a adus la cunoștință că aceste teste vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare.
Publicitate