Ştiri locale

Titlul „Kürtőskalács-ul Anului” merge din nou în județul Harghita

Festivalului Deliciilor Dulci s-a încheiat duminică, după 3 zile în care vedetă a fost cozonacul secuiesc, preparat după rețete tradiționale, sau reinterpretat. Sâmbătă, 13 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş s-au întrecut pentru a demonstra că dețin rețeta supremă, iar la final, titlul „Kürtőskalács-ul Anului 2022 în Ţinutul Secuiesc” i-a revenit echipei Vitos Kürtős din Ciucani-Sânmartin, județul Harghita, cea care a câștigat titlul și în 2019.

De altfel, și ediția din 2018 a fost câștigată de o echipă din județul Harghita (Kovács Kalács din Lupeni).

Publicitate

Echipa câștigătoare a plecat acasă cu o paletă de 270 kg de făină, premiul fiind oferit de firma Gyermelyi, și va avea asigurată participarea la Festivalul Cârnatului Csabai din Békéscsaba, Ungaria.

Premiul „Brand Ambassador” a ajuns la Virág Ildikó Melinda și constă în 110 kg de zahăr, oferite de firma Ataplast, în vreme ce premiul special, oferit de Raionul Cimișlia din Republica Moldova, a fost câștigat de Kovács Kalács.

Clasamentul probei:

Categoria aur: Virág Ildikó Melinda, Kürtős-ul Familiei Simon, Be Jó Kürtős, Csatószegi Kürtős, Kovács Kalács, Vitos Kürtős.

Categoria argint: Oltisz, echipa Kürtős din Ojdula, Lazana, Parázska, Árpád Kürtősház, Sepsi Kürtős.

Categoria bronz: Echipa Nasa

Kürtőskalács de 15 metri

Înaintea decernării premiilor „Kürtőskalács-ul Anului”, Asociația de Tineret din Sântionlunca a preparat un kürtőskalács în lungime de 15 metri – cu un metru mai lung față de cel realizat în cadrul ediției din 2019.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu concertele trupelor KáeR & Kapriccio și 3 SUD EST, care au avut loc pe scena amplasată în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe.

Echipa Árpád Kürtősház din Odorheiu Secuiesc, câștigătoarea probei Kürtőskalács-ul regândit

Duminică, în ultima zi a festivalului, imaginația concurenților a fost testată în cadrul concursului „Kürtőskalács-ul regândit”, coordonat de bucătarul-chef Veres István din Târgu Secuiesc, deţinătorul unei stele Michelin. Cel mai reușit cozonac secuiesc regândit a fost preparat de echipa Árpád Kürtősház din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, premiul constând într-o paletă de cărbune oferită de firma Coal Dust.

Favoritul publicului a fost Kovács kalács, iar premiul primit de această echipă, un aparat kürtős în valoare de 280 de euro, a fost asigurat de firma Kürtős Grill.

Clasamentul probei

Categoria aur: Kovács kalács, a Csatószegi kürtőskalács, a Be Jó kürtős, și Árpád kürtősház.

Categoria argint: Vitos kürtős, Kürtős-ul Familiei Simon, Virág Ildikó Melinda, a Sepsi kürtős.

Categoria bronz: Lazana, echipa Kürtős din Ojdula, Oltisz.

Premiile speciale ale juriului au ajuns la trei echipe, respectiv Csatószegi kürtőskalács, recompensată cu 9 kg de unt din partea Arkäse, și Be Jó kürtős și Kovács kalács, care au primit câte un pachet cu produsele Gusturi Boierești.

Tot duminică a fost preparat și prezentat „Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic”, un cozonac secuiesc uriaș, în lungime de 2 metri și cu un diametru de 80 cm, din care au putut degusta toți cei prezenți.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio