Tinerii defavorizați din județul Covasna pot urma gratuit școala de şoferi
Tinerii care provin din medii defavorizate și pentru care obținerea permisului de conducere reprezintă o condiție sau un avantaj la angajare, se mai pot înscrie până pe 27 ianuarie în programul „Permis pentru viitor”, derulat de Fundația Pentru Comunitate și MOL România.
Programul, ajuns în acest an la a zecea ediție, este adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, născuți între 27 noiembrie 1999 și 27 noiembrie 2006 inclusiv, care vor să obțină permis de conducere pentru oricare dintre categoriile B, C sau D, inclusiv tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie. Potrivit regulamentului, vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei D/DE este de 21 ani.
Fondul programului este de 75.000 lei, iar un solicitant poate onține o finanțare în valoare maximă de 5.000 de lei, bani care sunt utilizați pentru acoperirea integrală sau parțială a costurilor obținerii permisului de conducere.
Solicitările pot fi depuse atât online, pe site-ul Fundației Pentru Comunitate, prin crearea unui cont personal; sau prin poștă, la adresa: „Fundația Pentru Comunitate, 400750 Cluj, O.P. 1, C.P. 390”, cu mențiunea „Permis pentru viitor” trecută pe plic.
„Organizatorii pun la dispoziția celor interesați toate informațiile necesare pentru întocmirea și depunerea proiectelor. Formularul de înscriere este simplu și poate fi accesat, împreună cu lista celor cinci documente obligatorii, pe web site-ul Fundației Pentru Comunitate https://pentrucomunitate.ro/permis. Suntem deschiși să răspundem prin telefon și e-mail la toate întrebările primite atât din partea persoanelor interesate, cât și de la organizațiile care se ocupă cu tinerii din medii defavorizate. Finanțarea oferită acoperă toate cheltuielile școlii de șoferi”, a transmis directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, Imre András.
Pe lângă formularul de înscriere, participanţii trebuie să prezinte obligatoriu şi o scrisoare în care să motiveze necesitatea obţinerii unui permis de conducere, documente care să ateste nivelul studiilor absolvite, o anchetă socială, dar şi o ofertă de preț de la școala de șoferi, iar opţional pot fi trimise şi o recomandare din partea unui ONG sau a unei instituţii de stat, şi o adeverinţă din partea unui angajator, din care să reiasă că permisul de conducere este o condiție sau un avantaj în obținerea locului de muncă.
Rezultatele vor fi publicate pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro până în data de 28 februarie, iar câştigătorii vor fi înștiințați în scris până pe 15 martie 2025.
Cei interesaţi pot afla mai multe despre program accesând site-ul https://pentrucomunitate.ro/ro/permis. Tot de acolo poate fi descărcat și formularul de înscriere.
În decursul celor nouă ediții anterioare ale programului, 372 de tineri au primit finanțare pentru a urma cursurile școlii de șoferi. Dintre aceștia, 181 au finalizat cu succes cursurile școlii de șoferi (151 au obținut permise de categoria B, 27 de categoria C și trei atestate, iar o tânără cu handicap a obținut permis categoria B pentru automobil adaptat. Alți 71 de beneficiari continuă studiile sau sunt programați pentru examen, potrivit inițiatorilor programului.
La ediția precedentă, două tinere din județul Covasna au primit finanțare în cadrul programului – Deme Anita din Întorsura Buzăului și Mărunțelu Maria-Petruța din Sfântu Gheorghe – pentru acoperirea costurilor obținerii permisului de conducere categoria B.
(Ioana Ardeleanu)