Ştiri locale

Timpul de reacţie al echipajelor ISU, mai mult decât dublu din cauza pandemiei: „Este absolut necesar ca echipajele să fie pregătite când se duc la un suspect sau un confirmat”

Timpul mediu de reacţie al echipajelor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna a crescut în acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, relevă datele instituției.

Dacă în 2019 durata medie a deplasărilor la intervenţii pe raza județului a fost de 4 minute și 40 de secunde, în 2020 media a crescut la 11 minute și 4 secunde.

Publicitate

Inspectorul șef al ISU Covasna, lt. col. Adrian Simtea, ne-a explicat că pentru fiecare caz suspect sau diagnosticat cu COVID-19 este nevoie de timp suplimentar pentru echipare. Mai mult, după fiecare caz transportat este nevoie ca ambulanța să fie dezinfectată.   

„Pentru cazurile suspecte sau confirmate COVID-19 la care trebuie să mergem este nevoie de timp suplimentar pentru echipare. Este absolut necesar ca toate echipajele să fie pregătite când se duc la un suspect sau un confirmat, și dacă îl duc și dacă îl aduc de la spital la domiciliu, sau pur și simplu dacă ni se spune de la fața locului că persoana respectivă are o urgență și este doar suspectă COVID. Chiar în dimineața aceasta avem un caz suspect undeva la Ghelința. La întoarcere ambulanța trebuie din nou dezinfectată, ceea ce iar durează”, ne-a explicat inspectorul șef al ISU Covasna.

Potrivit acestuia, fiecare subunitate ISU Covasna dispune de câte o ambulanță de prim ajutor, iar la Sfântu Gheorghe există și o autospecială de transport personal și victime multiple, care este dotată și cu izoletă, și cu ajutorul căreia pot fi transportate până la 8 persoane.

„Avem câte o ambulanță de prim ajutor în fiecare subunitate, la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Brețcu, Baraolt și Întorsura Buzăului. În plus, la Sfântu Gheorghe avem o autospecială de transport personal și victime multiple care are acea izoletă, și pe care o folosim special pentru pacienții înalt contagioși. Aceea este principala și unica mașină care transportă înalt contagioși, are o capacitate de transport de 8 persoane, de aceea când avem mai mulți pacienți cu ea trebuie să îi transportăm. Mai avem o ambulanță de rezervă pe care o folosim în momentul în care celelalte sunt ocupate sau sunt într-o misiune. Așa am funcționat în ultimele 10 luni”, ne-a mai spus Lt. col. Adrian Simtea.    

Echipajele SMURD au intervenit la 2.844 de cazuri, în medie 9 pe zi, fiind asistați 3.795 adulți și 287 copii.

În 21 de situații a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru descarcerarea persoanelor implicate în accidente rutiere, două dintre acestea fiind soldate cu decesul persoanelor la fața locului.

Inspectorul șef al ISU Covasna, Lt. col. Adrian Simtea ne-a transmis că cel mai grav dintre acestea s-a petrecut pe DN11, în localitatea Brețcu, în urma căruia 3 persoane și-au pierdut viața. 

În ceea ce privește intervențiile din timpul pandemiei, 1.529 adulți și 115 copii suspecți sau diagnosticați cu COVID-19 au fost transportați la spital cu ajutorul Ambulanței SMURD.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio