Ştiri

Timbrul de mediu şi impozitul auto vor fi eliminate de noul Guvern

Noul Guvern promite eliminarea timbrului de mediu pentru înmatricularea auto de la 1 martie 2017 şi a impozitului auto de la 1 ianuarie 2018.

În ultimii 9 ani, timbrul de mediu a fost platit o singura data pe durata de functionare a masinii. Calculul timbrului de mediu 2016 se facea pe baza a patru elemente: emisiile medii de CO2/km, norma de poluare, cilindreea si vechimea masinii.

Timbrul de mediu a fost aplicat autoturismelor aduse din UE, la revanzarea masinilor inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a platit taxa, sau la reinmatricularea masinilor pentru care taxa auto a fost recuperata in instanta.

In data de 9 iunie 2016, Curtea Europeana de Justitie a declarat timbrul de mediu ca fiind ilegal. Anul trecut, se spunea ca eliminarea timbrului de mediu va duce la majorarea pretului la carburant cu aproape doi lei pentru fiecare plin, precum si la un sistem de impozitare diferentiat pentru masini, in functie de norma de poluare a motorului.

Impozitul auto va fi zero lei de la 1 ianuarie 2018

Impozitul auto va fi, de la 1 ianuarie, zero lei pentru autoturismele cu motorizari sub 1.600 cmc, dar si pentru motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfa etc.

Autoturismele cu motorizari mai mari de 1.600 cmc vor fi singurele care vor plati impozit. Nu se stie inca care va fi valoarea taxelor pentru acestea. In prezent, impozitul pentru autoturisme cu motorizari mai mari de 2.000 cm3 variaza intre 200 si 2000 de lei pe an.

Publicitate
banner we radio