Ştiri locale

Teste rapide antigen la 57 de medici de familie din judeţul Covasna

Începând de luna aceasta, pacienții suspecți de infecția cu virusul SARS-CoV-2 se pot testa gratuit și în cabinetele de medicina familiei, după ce Guvernul a aprobat, la finalul lunii decembrie, o ordonanță de urgență care le permite medicilor de familie să facă teste rapide antigen (probe nazo-faringiene), urmând să fie plătiți cu 50 de lei/persoană pentru această activitate.

Medicii de familie care sunt în relație contractuală cu CAS pentru vaccinarea anti-Covid pot opta pentru încheierea unui act adițional pentru testarea pacienților, în vreme ce medicii în ale căror cabinete nu se face vaccinarea anti-Covid, dar care doresc să poată face teste, pot încheia un contract distinct cu CAS.

Publicitate

Directoarea executivă a Direcției de Relații cu Furnizorii din cadrul CAS Covasna, Antal Éva, ne-a declarat că 57 din cei 89 de medici de familie titulari din județ au încheiat, până în data de 20 ianuarie, contracte în vederea testării pacienților suspecți de infecția cu virusului SARS-CoV-2.

Testele rapide antigen sunt achiziționate de către medicii de familie, care vor primi 50 de lei/persoană pentru activitatea de testare, sumă care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării.

Probleme în accesarea platformei Corona Forms

Medicii au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul. Cu toate acestea, președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna, medicul Lucia Șereş, ne-a declarat că mulți medici au întâmpinat probleme în accesarea platformei, întrucât Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care a dezvoltat și administrează aplicația, nu a trimis la timp user-ul și parola de acces a fiecărui medic, astfel că doar câțiva dintre cei care au încheiat contracte cu CAS au putut începe testarea.

„Încă nu a primit toată lumea codurile, eu am insistat și în sfârșit am primit, dar și zilele trecute am vorbit cu colegi care încă nu au primit codurile. În rest, testele le cumpără medicii, nu le primesc de nicăieri, nu le dă nimeni teste gratuite”, a explicat medicul.

Conform Ministerului Sănătății, medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio