Ştiri

TEROARE LA PARIS. Filmul evenimentelor

Terorismul a lovit din nou Franţa, iar de această dată efectele sunt înfricoşătoare. Cel puţin 150 de oameni au fost ucişi în centrul Parisului, anunţă presa franceză, în şase atentate petrecute aproape simultan. Momentan, nimeni nu ştie numărul exact al teroriştilor care au comis atacuri, fiindcă unii dintre ei ar putea fi încă în libertate. Cert este că şapte jihadişti s-au aruncat în aer – trei lângă Stade de France, celebrul stadion din Paris, iar alţi patru într-o sală de spectacole. Asta în timp ce alţi terorişti împuşcau zeci de oameni pe două străzi din centrul Parisului şi în două restaurante, lucru ce-i face pe specialişti să creadă că atacul a fost coordonat şi plănuit în detaliu. Este o tragedie care are loc la zece luni de la cea din redacţia „Charlie Hebdo”, iar atacurile, care au lovit în inima Europei, au îngrozit întreaga lume. Preşedintele Francois Hollande a decretat starea de urgenţă în întreaga ţară, prima oară în ultimii 60 de ani. În mod excepţional, graniţele Franţei au fost închise, iar 1.500 de militari au fost trimişi pe străzile Parisului. Potrivit cotidianului italian Corriere della Serra şi televiziunii Euronews, atacurile ar fi fost puse la cale de gruparea teroristă Statul Islamic, jihadiştii revendicând oficial atacurile în dimineaţa zilei de sâmbătă.

Vineri seara, la ora 22:00, ora României, iadul s-a declanşat în capitala Franţei. Mai mulţi bărbaţi au tras în plin în clienţii unei cafenele, iar acela a fost momentul în care teroarea s-a instalat în Paris. Aproape simultan, un al doilea atac a avut loc asupra unui alt restaurant. Zeci de oameni au căzut sub ploaia de gloanţe, în timp ce alţii fugeau înspăimântaţi în toate direcţiile.

Publicitate

Martor ocular al atacului de la restaurantul Le Petit Cambodge: Totul s-a produs foarte repede. Cred că au fost cam 20 de focuri de armă automată. Am văzut oameni pe caldarâm. Forţele de ordine au făcut un perimetru de securitate şi le-au cerut oamenilor să stea în case.

Coşmarul era, însă, abia la început. La mică distanţă de restaurantele atacate cu rafale de Kalaşnikov, 1.500 de fani ai muzicii rock participau la un concert în sala de spectacole Bataclan. Mai mulţi terorişti au pătruns în clădire şi au început să tragă la întâmplare. Mărturiile sunt cutremurătoare. Supravieţuitorii atacurilor vorbesc de rafale de mitralieră care au durat un sfert de oră, schimburi de focuri cu trupele speciale şi execuţii sumare. Mai mulţi terorişti s-au aruncat în aer în mijlocul oamenilor.

Martor atac Bataclan: Cam după o oră de spectacol, am auzit ca nişte petarde. Credeam că sunt efecte pirotehnice. Dar am văzut mai mulţi bărbaţi care trăgeau focuri de armă în aer. Era îngrozitor. Atunci s-a instalat panica, iar oamenii s-au trântit pe jos.

Atacurile erau, însă, departe de a se încheia. Stade de France, stadionul-emblemă al Franţei, a fost şi el ţinta atentatelor teroriste – trei oameni s-au aruncat în aer în mijlocul celor aflaţi în apropierea arenei pe care se disputa meciul amical Franţa – Germania.

Gregory Coupil, Sindicatul poliţiştilor francezi: Sunt mai mulţi răniţi uşor, răniţi în stare mai gravă, este un şoc pentru toată lumea, din păcate am trăit atacurile de la Charlie Hebdo. La Stade de France era un loc de întâlnire familiar pentru foarte multă lume. Ce s-a întâmplat la stadion, în afara lui, este dramatic.

Preşedintele Francois Hollande, care asista la meciul amical dintre Franţa şi Germania, a fost scos de urgenţă din stadion şi transportat într-un loc sigur. 1.500 de militari au fost detaşaţi pe străzile din Paris şi s-a instituit planul roşu Alpha, care se decretează în cazul unor atentate multiple. Aceasta în timp ce în spitale a fost aplicat planul alb, pentru situaţii de criză.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: Starea de urgenţă va fi decretată pe tot teritoriul Franţei. A doua măsură luată este închiderea frontierelor. Vrem să ne asigurăm că nu va mai intra nimeni pe teritoriul ţării pentru a comite orice fel de acte ostile, iar cei care au comis aceste crime să fie prinşi înainte de a ieşi din ţară.

După plecarea lui Francois Hollande de pe stadion, spectatorii au fost sfătuiţi să rămână pe gazon până la calmarea situaţiei, de teamă că ar putea fi ţinta unor noi atacuri teroriste. Iar în mijlocul tragediilor care au lovit Parisul, suporterii de pe Stade de France, fie ei francezi sau germani, au cântat la unison imnul naţional al Franţei.

Publicitate
banner we radio