Ştiri locale

Teren de alergare pentru câini amenajat la Sfântu Gheorghe

În zona cuprinsă între strada Crângului și bulevardul Nicolae Iorga din Sfântu Gheorghe se află în desfășurare amenajarea primului teren de alergare pentru câini din oraş, realizat în cadrul campaniei „Pedalează pentru un scop bun” – inițiată de  Fundația Comunitară Covasna. Obiectivul creează un cadru civilizat pentru a satisface nevoia de mișcare a animalelor de companie, ținute și crescute în mediul urban, ajutând în același timp și stăpânii să-și crească câinii conform cerințelor de reglementare.

Ideea amenajării unui teren de alergare pentru câini stă de mult în centrul atenției stăpânilor de patrupezi. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația Pentru Protecția Animalelor Székely Kutya Klub, considerată a fi expertă în realizarea terenului de alergare pentru câini, au analizat spațiile propuse de Fundația Comunitară Covasna, ajungând la concluzia că cea mai potrivită zonă este limita zonelor cuprinse între strada Crângului și bulevardul Nicolae Iorga. Creșterea civilizată a câinilor constituie un factor important al nivelului de civilizație al unei localități. Amenajarea spațiilor destinate alergării câinilor este un obicei bine stabilit în întreaga lume, iar scopul acestora este să se transforme într-un loc delimitat și bine organizat, unde stăpânii își pot lăsa liber animalele de companie, căci pe străzile orașului câinii nu pot fi plimbați fără lesă.

Publicitate

Terenul de alergare pentru câine nu este doar o zonă împrejmuită unde animalele pot alerga liber fără responsabilitatea stăpânilor. Pentru dotarea minimă a terenului destinat alergării câinilor este nevoie de câteva elemente care facilitează antrenarea câinilor, un spațiu separat unde aceștia își pot face nevoile și cel puțin o bancă. Spațiul destinat alergării câinilor se utilizează prin respectarea regulamentului prevăzut în acest sens, o serie de sfaturi bune ajută stăpânii să evite perturbarea liniștii celor care locuiesc în zona terenului și să-și lase, în același timp, liber animalele.

Despre avantajele unui astfel de obiectiv am stat de vorbă cu Forró Béla, reprezentantul Asociației Pentru Protecția Animalelor Székely Kutya Klub, asociație responsabilă pentru înființarea spațiului destinat alergării câinilor. Conform spuselor sale, înființarea unui spațiu destinat alergării câinilor a dus la rezultate pozitive în scurt timp peste tot unde au realizat deja astfel de spații. La Sfântu Gheorghe vor împrejmui un teren de aproximativ 10×10 metri pătrați, unde angajații Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public au pregătit deja  pământul. În cele ce urmează, terenul va fi amenajat prin muncă voluntară, iar elementele și mobilierul stradal al spațiului vor fi potrivite mediului înconjurător, căci este la fel de important ca acest spațiu să fie atât frumos, cât și util.

În cadrul conversației noastre, am clarificat două dintre opiniile cele mai greșite cu privire la spațiul destinat alergării câinilor: pe de o parte, faptul că acest spațiu nu este un azil pentru câini, iar pe de altă parte că acesta nu va deveni locul de întâlnire al tuturor câinilor orașului. Deci, nu este un spațiu unde se strâng toți câinii fără stăpâni, ci „terenul de sport” destinat pentru a satisface nevoia de mișcare al animalelor de companie, crescute în blocuri de locuințe. În privința supraaglomerării nu trebuie să ne facem griji, căci stăpânii patrupezilor au un program bine stabilit și un loc anume, când și unde îți plimbă animalele de companie, iar pe baza experiențelor acumulate până în prezent, nu vor exista în același timp mai mult de 3-4 câini pe terenul destinat alergării acestora.

Forró Béla a menționat în mod special și formarea culturii creșterii câinilor, deoarece astfel de obiective funcționează prin respectarea unor reguli interne care servesc atât interesele animalelor și a stăpânilor, cât și cele ale locuitorilor din zonele vecine. Este important, de asemenea, faptul că se va amenaja o grămadă de nisip, împrejmuită, unde animalele își vor putea face nevoile, iar experiența de până acum arată că și stăpânii neglijenți sunt mai atenți în timpul plimbării în spațiul special amenajat, căci le este rușine față de restul stăpânilor să lase locul necurat după animalele lor de companie.

După finalizarea lucrărilor de amenajare, obiectivul urmează să intre sub autoritatea Primăriei municipiului.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio