
Terasele din Sfântu Gheorghe, nerăbdătoare să-şi primească din nou clienţii
Cei mai mulţi proprietari de cafenele şi restaurante s-au adaptat noilor măsuri şi sunt pregătiţi să redeschidă terasele de la 1 iunie.
Cafenelele şi restaurantele din Sfântu Gheorghe sunt pregătite să redeschidă terasele după mai bine de două luni de restricţii, în care mulţi proprietari s-au văzut nevoiţi să suspende cu totul activitatea şi să îi trimită pe angajaţi în şomaj tehnic.
Am discutat cu o parte dintre patroni şi administratori, ca să aflăm ce a însemnat pentru afacerile lor perioada în care au stat cu lacătele pe uşă, dar şi ce măsuri au luat şi cum s-au pregătit pentru a-i întâmpina pe clienţi. Pe o parte i-am prins în febra pregătirilor, pe alţii, ceva mai relaxaţi, fiind pregătiţi încă din 15 mai când sperau că îşi vor putea relua activitatea.
Am aflat că nu toţi vor redeschide de la 1 iunie, dar cei care au ales să o facă au fost nevoiţi să reducă mult numărul meselor, pentru a putea respecta distanţa minimă de 2 metri impusă.
„Ne-am pregătit cu meniuri online, contactless, cu mulți dezinfectanți. Cu terasa încă așteptăm să vedem cum va fi, să vedem cum va fi și vremea. La noi este puțin mai complicat pentru că parcela pe care o avem în fața clădirii este mai subțire, și brusc scade foarte mult numărul de persoane care pot sta la mese. Cred că vom rămâne cu doar 30%, maximum 40% din mese. Am avut în jur de 12 mese, încă nu am măsurat, dar sigur scade foarte mult. Nu putem extinde, nu prea avem posibilități, dacă Primăria nu ne dă voie să montăm câteva mese și în parcare atunci rămânem cu doar câteva, poate 6 mese. Nu am pus dezinfectanți la fiecare masă, avem un dozator pentru terasă, poate fi acționat cu pedală, dar am avut și până acum și în bucătărie, și în baie. Restaurantul a fost închis în perioada asta, am avut 6-7 persoane în șomaj tehnic. Am încercat livrarea la domiciliu dar vânzările au fost la vreo 20%, cred”, ne-a spus Doci Lóránt, unul dintre asociații Gado.
Petrecere de sfârşit de carantină în Coffee No.1
Pe Iustin Simenfalvi, administratorul Coffee No.1, unul dintre localurile care într-un weekend normal dinaintea pandemiei avea clienţi până la refuz, l-am prins în plină pregătire. Terasa va fi ocupată la circa jumătate din capacitate, mesele vor avea separatoare din plexiglas, iar la toalete se va intra pe rând, câte o persoană.
Clienţii au început deja să facă rezervări, iar în următorul weekend vor avea parte chiar și de o „petrecere de sfârșit de carantină”.
„Încet, încet ne pregătim. Practic o să avem cam jumătate din terasă, o să încerc să văd cum putem face, am comandat nişte separatoare din plexiglas să încercăm să punem între mese, iniţial oricum vom lăsa oamenii să stea doar într-o parte a mesei, şi atunci este şi distanţa, plus acele separatoare, sperăm să fie bine. A anunţat şi primarul că ne va ajuta cu spaţiu în plus, înainte de spaţiile de parcare mai avem ceva spaţiu deci am putea să mai completăm cu câteva mese. Ca măsuri de protecţie: am cumpărat dezinfectanţi, vom pune la intrare dezinfectant pentru mâini, la baie, fiind spaţiu mic, vom avea afiş pe care vom scrie că accesul se face doar câte o persoană, pe rând. (…) În privinţa paharelor, oricum le spălăm la temperatură foarte mare, sunt sterilizate foarte atent. (…) Pentru primul weekend vom face o petrecere de End of quarantine, deja ne sună lumea pentru rezervări. Mă bucură acest lucru şi toți abia aşteptăm să deschidem şi să începem să muncim. Ne adaptăm situaţiei şi încet-încet încercăm să revenim la normal. Evident, nu va mai fi la fel”, ne-a spus Iustin.
Pierderi semnificative pentru toţi proprietarii de localuri
Pentru toţi proprietarii de localuri restricţiile din timpul stării de urgenţă au însemnat pierderi semnificative, şi au picat cum nu se putea mai prost, mai ales că mulţi sperau că de Paşte şi de Zilele Oraşului le vor crește veniturile din vânzări.
Iustin spune că norocul a făcut să aibă puşi „ceva bani” deoparte, sumă pe care acum a fost nevoit să o investească în reamenajarea terasei.
Iosif Endrodi, administratorul INdiVINO Wine & Food, este printre puținii care se consideră cu adevărat norocos pentru că nu va fi nevoit să renunțe la foarte multe mese, întrucât spațiul din Piața Centrală, acolo unde este amenajată terasa, permite mutarea meselor și a scaunelor astfel încât să fie respectată distanța de cel puțin 2 metri între clienți.
În ultimele două luni, localul specializat în vânzarea de vinuri dar și de preparate ale căror arome se îmbină perfect cu licorile comandate de clienți, și-a încetat complet activitatea, însă de la 1 iunie, clienții vor fi întâmpinați cu preparatele și băuturile preferate.
„Ne-am pregătit în conformitate cu toate normele care au fost transmise pe toate canalele oficiale. Vom avea mesele la 2 metri, 1,5 metri între scaune, culoarul este făcut, vom avea dispensere cu dezinfectanţi, stickere pentru informarea clienţilor, am achiziţionat tot ce înseamnă măşti, dezinfectant, termometru ca să luăm temperatura personalului, am chemat din şomaj tehnic tot personalul. Vom reduce puţin numărul de locuri, dar nu cu foarte mult având în vedere că la nivel de terasă eram foarte bine şi avem un spaţiu foarte bine definit, şi chiar înainte să fie această pandemie am încercat să menţinem cât de cât o distanţă elementară între mese. Nu vom fi foarte afectaţi din acest punct de vedere, vor fi cu vreo 4-5 mese mai puţine. Cea mai mare bucurie este că ne putem întâlni din nou cu clienţii. Am hotărât să nu facem nicio modificare în momentul de faţă în ceea ce priveşte meniul, să vedem şi cât de dor le-a fost de ceea ce le putem oferi”, ne-a spus administratorul INdiVINO.
András Bálint, proprietarul Kappuccino Pub, deschis în luna septembrie a anului trecut, speră ca legea să îi permită să îşi poată primi clienţii pe terasa amenajată cochet în partea din spate a localului, unde spune că „ar încăpea lejer în jur de 50 de persoane, cu tot cu distanţa impusă”.
„Sincer, încă nu ştim exact dacă se va putea trece prin spate sau nu, noi ne pregătim până atunci, avem o terasă mai atipică. Trebuie trecut prin bar ca să se ajungă în spate, şi concret şi oficial nu a apărut încă nimic. Nu am achiziţionat chiar atât de multe mese şi scaune cât să umplem la capacitate maximă terasa deci, teoretic, pot spune că nu trebuie să renunţ la nimic. (…) Avem dezinfectanţi, măşti, suntem pregătiţi deja. Aranjăm terasa, weekendul acesta ne vedem cu toată echipa şi vedem ce normative apar, dacă ne lasă să deschidem, o vom face, dacă nu, mai aşteptăm. Noi, lunar, aveam cam 80.000 lei încasări, deci în aceste două luni am pierdut destul. Am avut toţi cei 5 angajaţi în şomaj tehnic”, ne-a spus patronul.
Meniurile clasice, înlocuite cu tablete
Pe terasa Tribel FF clienții vor fi întâmpinați cu altfel de meniuri. Clasicele „caiețele” au fost înlocuite cu tablete, astfel încât să poată fi dezinfectate imediat după utilizare. În ceea ce privește mesele, numărul acestora va fi redus la aproximativ jumătate. Localul a oferit în ultima perioadă servicii de livrare la domiciliu, astfel încât clienții s-au putut bucura în continuare de preparatele culinare preferate.
„Deschidem terasa de la 1 iunie, măcar atât să putem dacă tot am fost închişi două luni şi jumătate. Suntem restaurant, este esenţial să ne vindem produsele culinare. Am adus masa caldă între cele două uşi, pe una se intră, pe cealaltă se iese, se păstrează împinge tava… De fapt, funcţionează deja din 15 mai. Putem servi dar pe terasă, vom face în aşa fel încât să fie respectate măsurile. Surprizele sunt aşa cum le-am oferit şi până acum, va fi şi Ziua copilului (…) Comenzile se vor face de pe tablete, nu din meniuri, pentru că pot fi dezinfectate imediat, deci meniul nu se mai dă la masă ca să fie răsfoit. Rearanjăm, clienții se vor putea aşeza la o distanță de 2 metri pentru că vom dubla dimensiunea meselor. Deci, din 12 mese vom face 6, iar capacitatea va fi cam de 24 de persoane. Măsurile de protecție le avem din 18 martie: măşti, mănuşi, până acum am cheltuit cam 10.000 lei doar pe dezinfectanţi și pe tot ce trebuia, dar nu ne gândim deocamdată la pierdere, suntem încrezători. Poate la sfârşitul anului vom trage linie şi ne vom speria, dar până atunci suntem încrezători. Restaurantul este copilul meu, iar când vine vorba de copil nu socoteşti cât pierzi”, ne-a spus Tribel István, patronul localului.
Nu toate terasele se deschid de la 1 iunie
Nu toți patronii se grăbesc să își redeschidă terasele de la 1 iunie. Spre exemplu, proprietarul Pivniţei Sfântu Gheorghe, Berszány Botond, ne-a spus că din cauza vremii capricioase, cel mai probabil localul se va redeschide spre sfârșitul săptămânii viitoare.
„Noi nu vom deschide terasa de 1 iunie, pentru că nici vremea nu permite, plouă, e foarte rece, aşa că mai aşteptăm să vedem cum va fi vremea şi cred că joi sau vineri vom deschide. Până atunci facem curăţenie, organizăm mesele cu distanţă de 2 metri între ele. Am achiziţionat un automat pentru igienizarea mâinilor pentru clienţi şi personalul nostru. Personalul din bucătărie şi chelnerii vor purta mască. Normativele vor apărea în weekend deci să vedem ce va mai apărea. Mai mult ca sigur va trebui să renunţăm la câteva mese, trebuie să respectăm distanţa de doi metri deci cred că vom avea 30-40% pierdere în ceea ce priveşte locurile. În perioada asta noi am pierdut toată vânzarea, pe lună încasam cam 150-160.000 de lei. În prima fază, după ce s-a închis restaurantul, timp de 3 săptămâni am încercat să facem livrări la domiciliu, dar din păcate nu am avut destule comenzi şi am renunţat. Tot personalul a intrat în şomaj tehnic, toţi cei 20 de angajaţi”, ne-a povestit patronul.
Spaţiu în plus din partea Primăriei pentru extinderea teraselor
Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de localuri din Sfântu Gheorghe, Primăria a anunţat vineri oficial că va oferi gratuit spaţiu pentru extinderea teraselor aflate pe domeniul public, astfel încât aceştia să nu fie nevoiţi să reducă numărul de mese.
„Pentru acele locuri care sunt concesionate de la Primărie pentru terase, vom face un calcul foarte simplu: dacă până acum, de exemplu, s-au putut pune X mese pe 100 mp, de acum încolo acelaşi număr de X mese se vor putea pune pe 300 mp. Acolo unde este posibil aşa ceva, pentru că sunt şi locuri unde nu este posibil, deoarece spaţiile sunt fixe şi nu ai cum să le extinzi”, a explicat primarul Antal Árpád.
Cu lacătele pe uşă încă de la mijlocul lunii martie, odată cu starea de urgență, majoritatea proprietarilor speră acum că de la 1 iunie lucrurile vor reintra pe un făgaș cât de cât normal, odată ce vor începe să aibă din nou vânzare. Cu toate astea, unii se tem că vor fi nevoiți să renunțe la o parte din personal.
(Ioana Ardeleanu)
