Ştiri

FOTO. Tentativă de lovitură de stat în Turcia, cel mai probabil eșuată: sute de morţi şi de arestări

UPDATE ora 13.30

Cel mai recent bilanț oficial indică 265 de morți, 1.440 răniți și 2.839 arestări din cadrul personalului militar

Publicitate

______________________

UPDATE ora 12

Participanţii la lovitura de stat eşuată din Turcia se predau rând pe rând şi sunt reţinuţi de poliţie. Mai mulţi ofiţeri de rang înalt, suspectaţi că au pus la cale puciul de noaptea trecută, au fost prinşi în mai multe oraşe din ţară. De asemenea, În faţa sediului televiziunii publice TRT din Istanbul, militarii care au ocupat clădirea s-au predat în linişte trupelor speciale ale poliţiei care au venit la faţa locului. Puciştii au fost urcaţi în microbuzele poliţiei pentru a fi duşi în arest, dar nu înainte de a fi huiduiţi de zeci de susţinători ai lui Recep Erdogan, adunaţi în faţa clădirii.

Aceleaşi scene s-au repetat şi în alte locuri unde au avut loc intervenţii ale soldaţilor. Televiziunile turceşti au transmis imagini cu zeci de militari dezarmaţi şi întinşi pe jos, sub supravegherea poliţiei.

______________________

O tentativă de lovitură militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineața, după ce populația a răspuns chemării președintelui Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini. Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport. „Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preț greu”, a spus președintele. „Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată”, a promis președintele. Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat. Criza a durat ore bune, timp în care confuzia a fost întreținută de informații contradictorii. Punctul-cheie în desfășurarea evenimentelor a fost momentul în care Statele Unite și-au anunțat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara.

Puciștii anunță că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spun că sunt în continuare hotărâți să lupte. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, anunță un oficial turc cu rang înalt citat de Reuters.

La rândul său, ministrul justiției a anunțat că 336 de persoane au fost arestate.

Turcia a numit sâmbătă un șef de Stat Major interimar, întrucât nu se știe nimic despre soarta titularului acestui post de la conducerea armatei. Șef de Stat Major interimar a fost numit Umit Dundar, comandantul Armatei Întâi – un grup de divizii din cadrul infanteriei.

Presa locală scria la începutul evenimentelor că șeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de puciști la sediul comandamentului armatei.

Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează. El s-a adresat la aeroportul din Istanbul unei mulțimi de mii de susținători care fluturau steaguri, pe care i-a asigurat că guvernul deține controlul asupra puterii, deși a recunoscut că tulburările continuă în capitala Ankara. Speră însă că ele vor lua sfârșit în curând. În plus, a anunțat președintele, compania Turkish Airlines și-a reluat zborurile.

\"turcia \"turcia \"turcia \"turcia \"turcia

Publicitate
Publicitate
banner we radio