Meteo

Temperaturi record în India. S-au înregistrat aproape 50 de grade Celsius

În India s-au înregistrat temperaturi record de aproape 50 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor, a fost cea mai fierbinte lună aprilie din ultimii 122 de ani.

Sâmbătă, 30 aprilie, în mai multe localități din India au fost temperaturi de peste 45 de grade, iar în Pakistan a fost chiar și mai cald. În Jacobabad au fost înregistrate 49 de grade, aceasta fiind temperatura cea mai ridicată din acest an, în emisfera nordică.

Publicitate

Temperaturile extreme şi umiditatea ridicată au împins oamenii din cele două țări la limita adaptării lor. În prezent, există numeroase probleme cu alimentarea de energie în mai multe state indiene, din cauza consumului foarte ridicat. În multe regiuni, inclusiv în Delhi, au existat ocazional întreruperi de curent și lipsă de apă.

Dacă astfel de valuri de căldură durează mai mult, oamenii fără acces la aer condiționat vor fi în curând în imposibilitatea de a mai trăi acolo.

Potrivit meteorologilor, în zilele următoare vremea rămâne calduroase în unele regiuni, iar temperaturile vor scădea ușor. În plus, a început cea mai fierbinte lună mai din India de până acum.

Nu este încă posibil să spunem dacă acest val de căldură este direct atribuit schimbărilor climatice. Cu toate acestea, astfel de evenimente sunt în concordanță cu previziunile cercetătorilor climatici conform cărora schimbările climatice din Asia de Sud favorizează evenimente meteorologice extreme mai frecvente și mai intense, notează meteoradar.ro.

Raportul climatic mondial publicat anul trecut arată că evenimentele la care înainte ne așteptam doar la fiecare 50 de ani au loc acum de cinci ori mai frecvent.

 

Publicitate
banner we radio