Ştiri locale

Telefonul copiilor a fost apelat de peste 300 de ori în județul Covasna. Majoritatea apelurilor sunt greșite sau nu fac obiectul liniei de urgență

Majoritatea apelurilor primite la „Telefonul copiilor – 119”, devenit operațional în luna februarie a acestui an, au fost greșite sau nu făceau obiectul liniei de urgență, arată datele Direcției Județene pentru Protecția Copiilor (DGASPC) Covasna. De la operaționalizarea sistemului, numărul 119 a fost apelat de peste 300 de ori în județul Covasna.

Peste 23% dintre apeluri au fost întrerupte după ce reprezentanții instituției au încercat să reia legătura cu apelanții, în vreme ce puțin peste 7% dintre cazuri au fost direcționate către compartimentul specializat în prelucrarea cazului, iar sub 1% au fost transferate către serviciul de urgență 112.

Publicitate

Într-un răspuns la solicitarea We Radio, conducerea DGASPC Covasna a transmis că populația nu are, deocamdată, o cultură în ceea ce privește apelarea acestei linii de urgență.

„Cu toate că această linie a fost înființată pentru urgențele privind copiii abuzați, încă nu există cultura apelurilor în acest sens. Din totalul de 303 de apeluri primite până la data de 06.12.2022, majoritatea au fost apeluri greşite (45,87% greșeală; 23,43% apeluri închise după reapelare; 11,88% probleme care nu fac obiectul 119; 10,56% informare şi/sau îndrumarea apelantului către alte instituții abilitate; 7,26% transfer la compartimentul specializat pentru prelucrarea cazului, respectiv 0,66% transfer la 112”, a transmis conducerea DGASPC Covasna.

Linia este pusă la dispoziția copiilor abuzați sau persoanelor care știu despre situații de abuz asupra minorilor, la nivel național apelurile fiind preluate de Direcțiile Județene pentru Protecția Copilului.

În județul Covasna, de la începutul anului au intrat în atenția Protecției Copiilor 16 cazuri în care copiii erau neglijați sau maltratați de propriile familii, dar și 9 violuri, cel mai mic copil abuzat sexual având doar 5 ani. Majoritatea sesizărilor au fost făcute de Poliție, primării sau instanțele de judecată din județ.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio