Ştiri locale

TEGA nu va mai colecta pubelele pline cu resturi vegetale din grădini

Începând cu luna septembrie, societatea de salubritate TEGA S.A. adoptă o abordare radicală față de locuitorii din mediul rural care aruncă cantități mari de deșeuri biodegradabile în containerele pentru deșeuri mixte. Pubele de 120 de litri pline cu crengi, tulpini de plante, frunze și iarbă tăiată nu au fost colectate şi au fost lăsate în fața porților la începutul săptămânii, tocmai din acest motiv.

„Legea 181/2020 spune foarte clar că niciun material degradabil nu poate fi pus în deșeurile menajere, cunoscute și sub denumirea de deșeuri mixte. Știm că acest lucru nu este posibil într-un bloc din mediul rural, de exemplu, iar gunoiul nu este lăsat acolo din cauza unei coji de banană sau a unui buchet de flori ofilite. Ceea ce vrem să obținem este să nu lăsăm crengi, frunze, butași, resturi de iarbă să ajungă în deșeurile mixte. Anul acesta am plătit 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri mixte, anul viitor va fi dublu, 160 de lei. Dacă adăugăm că anul acesta avem cu 100 de tone de deșeuri mixte în plus pe lună față de anul trecut, putem calcula: dacă lucrurile rămân așa, va trebui să introducem o creștere de 50% a tarifelor pentru locuitori. Nu ne dorim acest lucru. Și nici nu mi se pare corect să plătească altcineva pentru cei care nu compostează crengile, frunzele, iarba tăiată etc. dintr-o grădină. Subliniez: nu coaja unei banane, a unei cepe sau a unor legume este problema, ci cantitatea mare de deșeuri din grădină. Nu le lăsăm la poartă din răutate, ci pentru că legea ne interzice, iar pe de altă parte, trebuie să plătim un preț prea mare pentru ca acestea să se descompună nu în grădina persoanei respective, ci în groapa de gunoi din Leţ”, a avertizat directorul TEGA, Máthé László.

Publicitate

Pe rețelele de socializare, multe persoane au scris că „nu se poate pune nimic în coșul de gunoi menajer”. Afirmația lor nu este departe de adevăr, deoarece viziunea de mediu a UE dictează exact acest lucru: cât mai puține materiale ar trebui să fie gunoi menajer, depozitat la groapa de gunoi și descompus timp de secole. Dar concret, ce poate ajunge la gunoiul mixt: materiale plastice contaminate (de exemplu PET-uri uleioase), produse de igienă personală folosite (scutece, absorbante, șervețele umede), deșeuri textile, ambalaje din polietilenă, ambalaje alimentare (boluri de plastic pentru supă, conserve alimentare, caserole), ambalaje de cosmetice.

Este importantă reducerea cantității de deșeuri mixte, deoarece în primele 8 luni ale acestui an au fost generate cu 800 de tone de deșeuri mixte în plus față de anul 2022 – doar acest element ar însemna un plus de 128.000 de lei anul viitor. Comparativ cu media de anul trecut, 100 de tone în plus reprezintă o cantitate uriașă, iar o parte semnificativă din aceasta este formată din crengi, iarbă, paie, frunze și resturi. Reducerea cantității care ajunge la groapa de gunoi este o prioritate pentru TEGA.

În acest an, calculând cu prețul de 247 de lei / tonă lunar, și o cantitate de aproximativ 2.800 de tone în fiecare lună, TEGA plătește 700.000 de lei pe lună, ceea ce se va ridica la aproximativ 1 milion de lei pe lună la prețurile de anul viitor.

TEGA S.A.
Biroul de Presă

Publicitate
banner we radio