Ştiri locale

TEGA explică ce se întâmplă când ardem deșeurile din plastic

Pe lângă faptul că poluează mediul înconjurător, arderea deșeurilor plastice eliberează substanțe nocive care, ajunse în organism prin plămâni și piele, pot provoca probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, boli de inimă, rinichi sau ficat, astm, emfizem, erupții cutanate, greață, sau dureri de cap.

Deși legea interzice și sancționează incinerarea gunoiului și a deșeurilor din plastic, în special în mediul rural această practică încă există.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, operatorul regional de salubritate TEGA SA trage un semnal de alarmă și explică ce se întâmplă atunci când aruncăm deșeurile din plastic pe foc.

Unde să pun sticla de Coca-Cola? Arunc-o pe foc, că arde! Dar ce se întâmplă mai exact atunci când arunci deșeuri din plastic pe foc? Se produc oxizi de azot, monoxid de carbon, dioxid de carbon, microparticule, hidrocarburi aromatice policiclice, metan, aldehide și bifenili policlorurați, o parte fiind cancerigene și mutagene. Printre cele mai periculoase este benzo(a)pirenul, cu un efect carcinogen dovedit, pentru care nu există un nivel sigur. Conform cercetărilor efectuate de Universitatea Pannon din Ungaria, arderea deșeurilor din plastic eliberează în aer de până la 4.000 de ori (!) mai multe hidrocarburi aromatice policiclice toxice decât arderea lemnului, care este la rândul său un poluant major. Există un motiv întemeiat pentru care este INTERZISĂ incinerarea deșeurilor în aparatele de ardere casnice. Probabil că dumneavoastră, cei care citiți acest articol, nu ardeți plastic, dar este posibil să cunoașteți pe cineva care o face. Nu închideți ochii, faceți ceva, pentru că aceste produse nu dăunează doar sănătății celui care le arde”, transmit reprezentanții TEGA SA.

Plasticele contaminează aerul pe care îl respirăm, și nu dispar cu adevărat niciodată.

În România, conform studiilor, anual circa 29.000 de oameni mor prematur din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivel național şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul municipiului Bucureşti.

Din luna aprilie a acestui an, Guvernul a înăsprit pedepsele față de cei care incendiază sau îngroapă deșeuri, astfel de fapte putând fi sancționate chiar și cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Dacă surprindeți persoane în timp ce încearcă să elimine deșeuri prin ardere, puteți face o sesizare la Garda de Mediu Covasna, fie telefonic, la numărul: 0267 318 054, fie la adresa de e-mail: cjcovasna@gnm.ro. De asemenea, pot fi făcute sesizări online, pe platforma www.protectiamediului.org/gnm/scrie-garzii-de-mediu-covasna.

Dacă aveți posibilitatea, atașați sesizării și fotografii sau filmări, alături de coordonatele GPS ale zonei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio