Ştiri locale

Teatrul maghiar „Tamási Áron”, cinci premiere în noua stagiune

Teatrul maghiar „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe va prezenta cinci premiere în noua stagiune de spectacole, printre care un spectacol regizat de Alexandru Dabija.

Spectacolele propuse sunt „Zongota”, adaptare liberă după romanul „Zöld ág / Creangă verde” de Tamási Áron, în regia lui Sardar Tagirovsky, realizat în colaborare cu Gyulai Várszínház din Ungaria şi Ansamblul de dans Háromszék din Sfântu Gheorghe, care va avea premiera pe 14 septembrie 2016, „norway.today” de Igor Bauersima, în regia lui István Kövesdy, „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Zalán Zakariás, „În hăţişul oraşelor” de Bertolt Brecht, regia Dorka Porogi şi „Aniversare” de Harold Pinter, în regia lui Alexandru Dabija, menţionează conducerea instituţiei, într-un comunicat de presă.

Publicitate

„În Repertoriul curent al teatrului vor rămâne şi cele mai reuşite producţii din stagiunea trecută: \’A douăsprezecea noapte\’ şi \’Liliom\’, spectacole în regia lui Bocsárdi László; \’Burghezul gentilom\’, în regia lui Sardar Tagirovsky, \’Urşi polari\’, în regia lui Zakarias Zalán. Repertoriul curent va mai cuprinde câteva spectacole din stagiunile anterioare, care vor fi reluate în variante reînnoite: \’Miracolul\’ şi \’Avarul\’, spectacole în regia lui Bocsárdi László, \’A mia noapte\’, în regia lui Zakariás Zalán şi \’Kaisers TV, Ungarn\’, în regia tinerei Porogi Dorka”, se arată în documentul citat.

Abonamentele şi biletele pot fi procurate la acelaşi preţ ca şi anul trecut, începând de luni, 5 septembrie, de la Biroul de Evenimente Culturale sau de pe siteul www.biletmaster.ro. Rămân valabile abonamentele cumpărate în stagiunea trecută, cu excepţia abonamentului Mecena.

Teatrul „Tamási Áron” este una dintre cele mai importante instituţii de cultură maghiare din România, care a reuşit să depăşească în mod firesc bariera limbii, introducând spectacole şi pentru publicul român, prin titrarea acestora în limba română, ceea ce a făcut ca cota sa de popularitate şi receptivitate să crească.

Teatrul românesc „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe şi-a deschis luni noua stagiune, printr-un eveniment inedit organizat pe stradă, în cadrul căruia actorii au prezentat secvenţe din diverse spectacole atât în Piaţa centrală, cât şi în mai multe puncte aflate pe traseul dintre centru şi sediul instituţiei.

Primul spectacol din noua stagiune a TAM, „Ieşire de urgenţă”, regizat de Casandra Topologeanu, va fi jucat în avanpremieră pe 6 septembrie. Premiera va avea loc în data de 7 septembrie 2016, de la ora 19.00 şi va fi precedată de lansarea cărţii „Alexa Visarion sau destinul vocaţiei”.

Pe 13 septembrie va avea loc premiera oficială a spectacolului „7” al lui Sebastian Marina, iar după premiera din 15 septembrie a spectacolului „Primăvara este încă departe – Toujours Ensemble”, de Anca Visdei, realizat în colaborare cu Théâtre De L\’égrégore din Franţa, va urma în 29-30 septembrie cea de-a patra premieră a lunii, „Jurnal de România – Sfântu Gheorghe”, în regia lui Carmen Vidu.

(Agerpres)

Foto: Kiss Zoltán (secvenţă din spectacolul \”Zongota\”)

Publicitate
Publicitate
banner we radio