Ştiri locale

Teatrul Independent Osonó – Retrospectiva anului 2022

În 2022, Teatrul Independent Osonó a organizat 240 evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 7.500 de beneficiari –  participanți și spectatori – , iar bugetul Trupei a fost de 71.500 euro.  Din această sumă, 90% au fost câștigate prin aplicații de proiecte europene, maghiare și românești, iar 10% din venituri au fost realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute de Trupă.

În 2022, Trupa Osonó a avut 80 de reprezentaţii teatrale și 77 dezbateri cu publicul, a organizat diferite cursuri de formare pentru tineri și adulți, prin 74 de workshopuri și 8 tabere teatrale. 51% din activitatea Trupei s-a desfăşurat peste hotarele ţării, iar 49%  în diverse localităţi din România.

Publicitate

După trei ani, Teatrului Independent Osonó a avut și o premieră. În cursul lunii februarie a fost finalizat spectacolul Nu exist, doar alții mă văd – o dramatizare a poemelor marelui poet maghiar József Attila,  în regia lui Fazakas Misi şi interpretarea lui Mucha Oszkár. Spectacolul a fost prezentat în 3 țări și în două variante: teatru-studio și teatru în săli de clasă. Datorită succesului de care s-a bucurat noua producţie Osonó, în 2023, Trupa va organiza cu acest spectacol un turneu european şi reprezentaţii în licee din Ungaria și România.

Spectacolul de teatru documentar ‘Chipul din oglinda apei’ a atins cifra de 600 reprezentații, iar această reprezentaţie de sărbătoare a avut loc la cel mai prestigios teatru maghiar, Teatrul Katona József din Budapesta. Deoarece spectacolul încă se bucură de un mare succes, Trupa îl va păstra în repertoriu și în 2023, iar în martie va organiza cu această producţie un turneu în România și Ungaria.

Osonó a continuat colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, al cărei produs sunt Tabăra interetnică de teatru și cursurile începute împreună în urmă cu 9 ani. Sub coordonarea lui Fazakas Misi, Mucha Oszkár și a specialistului în pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, au avut loc o serie de cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul va continua și în ianuarie anului curent, cu implicarea unor noi participanți.

Cu ajutorul unui Program Național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi,  Trupa Osonó,  care are titlul de Registered Talentpoint și de European Talentpoint, a continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale, excursii de studiu, cursuri și tabere, în care au fost implicați elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe.

Teatrul Independent Osonó –  în parteneriat cu Asociația Sportivă Sepsi Adrenalin și Uniunea Culturală Maghiară din Voivodina – a realizat mai multe proiecte Erasmus. Scopul proiectelor “Sănătate pentru un viitor mai bun – Dezvoltarea personalității și conștientizarea sănătății în educație” a fost sprijinirea profesorilor, a liderilor de grupuri şi a profesioniștilor care lucrează cu tineri, prin cursuri de învățare non-formală personalizată și a pus accentul pe educația tinerilor pentru sănătate și promovarea unui echilibru mental și fizic, drept urmare  atelierele au fost foarte diverse.

Un alt parteneriat în anul 2022 a fost cu Teatrul Weöres Sándor din Szombathely,  cu care a fost realizată Ediţia2 a Taberei de teatru pentru adolescenţi, iar spectacolul Chipul din oglinda apei a fost inclus în repertoriul acestui teatru din Ungaria și prezentat liceeniilor, printr-un program bazat pe abonamente.

Trupa a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia : Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii. Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. În cadrul acestui Proiect socio-educaţional a fost inclus şi spectacolul de teatru-documentar  Chipul din oglinda apei, cu care au fost susţinute mai multe reprezentaţii, special pentru tinerii defavorizați,

Spre marea bucurie a Trupei, după o pauză impusă de pandemia covid, în a doua parte a anului 2022 s-au repornit parteneriatele cu Teatrul Soltis Lajos din Celldömölk, Teatrul Fraternal Compagnia din Italia și cu zeci de școli din România și Ungaria.

Pentru Teatrul Independent Osonó, anul 2023 va începe la Sf. Gheorghe cu un curs de formare organizat pentru profesori și lideri de grupuri, după care vor urma turnee cu spectacolele Trupei şi câteva proiecte internaționale. Activitatea Teatrului Independent Osonó se va desfăşura în continuare pe baza a trei cuvinte cheie: teatru, educație și proiecte sociale.

Sursa: Comunicat de presă

Publicitate
banner we radio