Ştiri locale

Teatrul „Andrei Mureșanu” lansează proiectul cultural „2 milioane de pași”

Conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe lansează un nou proiect inedit, realizat în colaborare cu regizorul Ioana Păun şi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul cultural „2 milioane de pași” se adresează imigranților din țări precum Siria, Irak sau Afganistan, titlul făcând referire la „distanța exactă” dintre localitatea siriană Alep și capitala României, pe care unii dintre aceștia au parcurs-o pe jos.

Publicitate

„În 2017 TAM a produs spectacolul „OMG – Organisme Modificate Genetic” de Ioana Păun, care vorbește despre clash-urile culturale din România în contextul migrației și azilanței musulmanilor. Discutăm fără perdea relația României cu criza refugiaților, bazându-ne pe cazuistică reală, interviuri și experiența directă a unor refugiați aflați în situații de risc sever (…) Departe de a fi un simplu turneu de promovare al acestui spectacol, proiectul este conceput ca spațiu de întâlnire, dialog și creație, cu mize sociale concrete. Prin intermediul unor workshop-uri și întâlniri față-în-față ne adresăm în mod direct persoanelor azilante din țări precum Siria, Irak sau Afghanistan, țintind familiarizarea acestora cu instituțiile culturale locale și, totodată, apropierea locuitorilor de realitățile refugiaților care trăiesc printre ei”, au transmis reprezentanții TAM, printr-un comunicat.

Aceștia sunt de părere că proiectul va avea un impact considerabil asupra artiştilor implicaţi în activităţile de comunitare, dorindu-se astfel întărirea poziţiei lor de lideri de opinie în cadrul comunităţii şi susţinerea acestora pentru ca pe viitor „să ia atitudine” în toate sferele ce ţin de viaţa comunităţii, devenind vocea persoanelor care se fac rar auzite.

„Alături de actori, la spectacol participă și un azilant din Camerun – Abdel Fatahou, prin intermediul unui dialog live realizat prin Skype (…) Ca sa ajungă din Siria în România, prin munți, pericole, ger, călăuze exorbitante, trecând peste garduri păzite și frică, unii dintre refugiați parcurg distanțe uriașe pe jos, (…) dar adevăratele lor provocări încep abia după ce ajung la destinație”, se mai arată în comunicat.

Spectacolul „OMG – Organisme modificate genetic” se va juca în data de 11 martie, începând cu ora 19:00, la Centrul Național al Dansului din București, și va fi urmat de o discuție deschisă cu Fatma Yilmaz și Alina Alak Isac, două feministe musulmane, iar următoarele spectacole, dezbateri publice și workshop-uri vor avea loc la Arad (18 martie 2019 – Teatrul „Ioan Slavici”) și Cluj-Napoca (25 martie 2019 – Casa Tranzit).

Intrarea la toate evenimentele din cadrul proiectului este gratuită, în limita locurilor disponibile,iar rezervările se pot face contactând echipa TAM prin e-mail la adresele: pr@tam.ro şi secretarliterar@tam.ro.

Proiectul „2 milioane de pași” este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio