Ştiri locale

Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, premiat la Gala Radio România Cultural

Gala Premiilor Radio România Cultural a acordat Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe premiul pentru teatru pe anul 2021 pentru producția „Consimțământ” de Evan Placey, în regia Radu Afrim.

Cea de a 21-a ediție a Galei a avut loc luni, la Teatrul Odeon, după o pauză de doi ani evenimentul bucurându-se de prezența multor personalități din lumea cultural – artistică, iar printre participanți s-a numărat și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Publicitate

În cadrul Galei au fost acordate și trei premii speciale pentru educație, știință și literatură, dar și un premiu de excelență în semn de recunoaștere a reușitelor din perioada pandemiei. Acesta din urmă i-a revenit medicului Cătălin Denciu și echipei de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra-Neamț.

Premiul special pentru educație a fost acordat platformei de pregătire la matematică MateX.xyz, cel pentru știință a fost acordat fondatorului Graphs.ro, Dragoș Vana, iar cel pentru literatură i-a fost decernat Librăriei „La Două bufnițe”, din Timișoara.

În total, au fost decernate premii pentru 8 categorii, respectiv proză, poezie, teatru, film, arte vizuale, știință, muzică și educație, iar marele premiu la categoria „Teatru” i-a revenit Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

La această categorie au mai avut nominalizări și Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, cu  spectacolul „Va urma. Pe planeta oglindă”, de Gianina Cărbunariu, dar și Teatrul Maghiar de Stat din Cluj pentru spectacolul „Romeo și Julieta” după William Shakespeare

Spectacolul „Consimțământ” în regia Radu Afrim îi are în distribuție pe actorii: Alexandrina Ioana Costea, Anca Pitaru, Claudia Ardelean, Costi Apostol, Ileana Ursu, Mădălina Mușat, Marius Manole și Sebastian Marina, alături de care mai joacă actorii amatori: Anda Popa, Andrei Amitrului, Christof Marina, Daria Bugnar, Darius Maghiar, David Gătejel, Karácsony Adrienn, Luca Sebastian, Maya Ciosa și Radu Alexandru.

Tot în cadrul Galei de luni, prof.univ. Răzvan Cherecheș, directorul Departamentului de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca a primit premiul la categoria „Știință” pentru campania de promovare a măsurilor de sănătate publică anti-Covid derulată în timpul pandemie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio